Євген Букет: українська Вікіпедія за 15 років стала найбільшою енциклопедією в історії України

Євген Букет: українська Вікіпедія за 15 років стала найбільшою енциклопедією в історії України

Українська Вікіпедія святкує 15-річчя від часу створення першої статті. З цієї нагоди громадська організація "Вікімедіа Україна" оголошує Вікімарафон із написання нових статей до української Вікіпедії, який триватиме з 26 до 30 січня 2019 року. Про це в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" розповів голова Товариства редакторів української Вікіпедії Євген Букет.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Данііл Самсонов

Часто трапляються помилки у статтях Вікіпедії?

— Помилки у Вікіпедії явище звичне, і коли бачите якусь помилку, треба сміливо натискати вкладку "редагувати" і виправляти її. Ще у 2008 році було проведено дослідження, згідно з яким рівень точності англійської Вікіпедії виявився вищим, ніж рівень точності найбільшої паперової енциклопедії Великобританії. 

Як змінювалася українська Вікіпедія за 15 років?

— Українська Вікіпедія за 15 років стала найбільшою енциклопедією в історії України. Жодна інша енциклопедія, яка була створена носіями української мови раніше, не може порівнятися з Вікіпедією за кількістю статтей, обсягом і якістю. Кількість цитувань ми не вираховуємо, тому що Вікіпедія стабільно посідає 6-7 місце у списку найвідвідуваніших сайтів. Вона чудово індексується пошуковими машинами, тому цитується Вікіпедія досить часто. 

З чого ви починали історію української Вікіпедії, коли статей, які мали би наповнювати її зміст, ще не було?

— Перша стаття в українській Вікіпедії була створена 15 років тому. Вона мала назву "Атом", була створена користувачем українцем, який в той час перебував у Японії. Через деякий час, коли набралася певна кількість статей, які перевели з інкубатору, це таке місце, де знаходяться дуже маленькі Вікіпедії до основного простору, тоді запустили можливість  редарувати статті для всіх охочих. Після цього Вікіпедія дуже швидко почала зростати і на сьогоднішній день ми маємо 882 тисячі статей, понад 100 тисяч зареєстрованих користувачів і майже 3 тисячі з них активно займаються редагуваням. 

Скільки авторів додається щороку?

— Статистика дуже різна. Справа не в тому, скільки користувачів додається, а в тому, скільки з них активно редагують статті. Саме активні дописувачі Вікіпедії є її ядром, створюють найбільше контенту і можуть впливати на думку спільноти за рахунок того, яка інформація міститься в цих статтях. На сьогоднішній день в українській Вікіпедії було зроблено понад 24 мільйони редагувань. За цим всім слідкують понад 400 патрульних, тобто ті, хто мають право відкочувати вандальні правки, переіменовувати статті тощо. В українській Вікіпедії є ще 46 адміністраторів, які слідкують за порядком у цій спільноті.

Якою є мета Вікіпедії?

— Найголовніша мета Вікіпедії — це створення найбільш нейтральної точки зору, тобто показати події без упередження, без політичних та ідеологічних домішок. Міжмовні посилання допомагають створити істину, яка є на перетині тих чи інших правд. 

Чи уявяєте ви якою може бути Вікіпедія через 5 років і як розвиватиме власні можливості?

— Насправді у всесвітньому русі Вікімедіа є люди, які звуться футурологи, які розглядають перспективи Вікіпедії не тільки через 5, а й через 500 років. Якщо їм вірити, то вони говорять про те, що навіть якщо зникне сам Інтернет, доступ до Вікіпедії все одно буде. Вона в тій чи іншій формі буде продовжувати своє існування. Можемо говорити, що зовсім скоро українська Вікіпедія подалає позначку 1 мільйон статей і вона, до речі, посідає 16 місце серед 300 Вікіпедій різними мовами.

Розкажіть про Вікімарафон, який ви влаштовуєте починаючи з 2015 року

— Тематичні конкурси у Вікіпедії проводяться вже давно. Громадська організація "Вікімедіа Україна" започаткувала їх ще з 2012 року. Щороку кількість таких змагань збільшується. Є люди, які щоразу беруть участь у цих конкурсах, чудово, що таке існує. Ми зацікавені в тому, щоб якомога більше якісної інформації було в українській Вікіпедії, і щоб з території України її читали більше, ніж англійську, наприклад.  

За рахунок чого відбувається фінансування української Вікіпедії?

— У Вікіпедії немає реклами, вона пішла іншим шляхом. Вікіпедія заробляє на благодійних пожертвах. Такий спосіб заробітку нічим не гірший. Вікіпедія є всесвітнім ресурсом, а кошти акумулюються лише в США, то з усього світу надходить по 50 цетів, 1 долару і вдається збирати величезні суми. Потім ці суми розподіяються  у вигляді грантових проектів між  різними відділеннями, користувачами. Громадська організація "Вікімедіа Україна" зараз має річне фінансування близько 100 тисяч доларів, які розподіляє на різні проекти. Це дозволяє проводити заходи, в тому числі і Вікімарафон.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — Укрінформ