20% пісень українських артистів, написаних з 2012 року, можуть стати підставою для позову – Тарас Тополя

20% пісень українських артистів, написаних з 2012 року, можуть стати підставою для позову – Тарас Тополя

На гурт "Антитіла" подали позов до суду, вимагаючи 1 млн гривень. Про що власне мова, та чому "Антитіла" подали зустрічний позов і не пішли на "мирову" – в ефірі "ДеньПРО" пояснив Тарас Тополя, лідер та фронтмен гурту.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

 

Тарас Тополя розповів, що до "Антитіл" позивається волинський підприємець Сергій Лапковський, який у 2012 році зареєстрував патенти на поєднання музичних тональностей та темпів.

"Власне, суть його позову у тому, що "Антитіла" мають декілька пісень, написаних в конкретній тональності і в конкретному темпі, який він запатентував. Тобто, виходячи з його корисної моделі, заборонено без його дозволу створювати пісні в такій тональності і такому темпі. Власне, це і є вся суть цього позову" – пояснив Тарас Тополя.

Музикант додав, що підприємець створив патенти на всі тональності, які в принципі існують.

"У нього під кожну тональність, їх усього існує 24, запатентований свій темп. Якщо ваша пісня звучить у тональності і в конкретному темпі, який запатентований у нього відносно цієї тональності, ця пісня підпадає під захист його патенту, і артист мусить відшкодовувати. Власне, його метою є збагачення на музикантах", – переконаний Тарас Тополя.

В групі ризику, як пояснив співак, опинилися не тільки "Антитіла", але й значна частина українських музикантів.

"Якщо брати глобально, то від 2012 року, коли його патент вступив у силу, десь 20% пісень, написаних українськими артистами, можуть підпадати під цей патент і артисти, що їх написали, можуть стати жертвами цієї людини, – зауважив артист. – У гурту "Антитіла" відповідають запатентованим параметрам три пісні".

"Антитіла" подали на Сергія Лапковського зустрічний позов. Тарас Тополя зауважив, що, хоча музиканти могли вирішити це питання поза судом і домовитися з Лапковським, вони не зробили цього принципово, щоб не дати "махінаторам" в подальшому наживатися на музикантах.

"Якщо з такими людьми хоча б один відомий успішний артист почне домовлятися, то він почне тероризувати і здійснювати свої атаки на інших артистів, які мають менше сил, змоги і публічного ресурсу для того, щоб протистояти, – пояснив співак. – Ми хочемо раз і назавжди прикрити цю лавочку, відмотати все назад, у стан нормальних речей, коли артисти можуть вільно писати, створювати музику і не боятися, що якісь махінатори зможуть просто так, керуючись якимись прогалинами в законодавстві, вимагати кошти з артистів. Це власне, єдина причина, чому ми не стали домовлятися і платити якісь відступні з, по суті, абсурдного позову".

Засідання по судовій справі стосовно нібито вчиненого порушення "Антитілами" патенту N74516 розпочнеться сьогодні об 11:00. Пряма трансляція із залу засідань відбуватиметься на офіційній сторінці гурту "Антитіла" у Facebook.

Фото facebook.com