Як готували акцію “Живий ланцюг” 1990 року — розповідає учасник подій

Як готували акцію “Живий ланцюг” 1990 року — розповідає учасник подій

29 років тому відбулась масштабна акція "Живий ланцюг", присвячена святу Злуки, яка об'єднала Київ зі Львовом та стала передвісником проголошення незалежності України.  Учасник акції Олександр Мосіюк, що був на початку 90-х років одним з лідерів Народного руху України, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" як готувалася та відбувалася акція. 
 
Організаційні виклики
 
Враховуючи масштаби ланцюга, а він простягнувся від Києва до Львова, просто покликати людей було недостатньо. Треба було провести велику організаційну роботу. Інша справа, треба було пошити величезну кількість прапорів. Суть ланцюга була не просто в тому, щоб він був ланцюгом, а щоб він з'єднував людей, щоб він був в кольорах національної символіки. Для цього була проведена величезна робота, пошита величезна кількість прапорів. Страшним дефіцитом тоді була сама тканина, але це дійсно була народна ініціатива, люди познаходили тканину і пошили багато тисяч прапорів, можливо навіть десятки тисяч.
 
Хто очолював акцію
 
Цю акцію очолював Михайло Горинь — голова секретаріату Народного руху України. Це славетний наш політв'язень, депутат славетної вперше обраної демократично Верховної Ради.
 
Тиск правоохоронних органів
 
У Києві я не пам'ятаю, що був великий тиск, тому що це була така ініціатива, що постав весь Київ. З місць надходило багато сигналів, що десь автобуси не дають, десь трошки залякують, але, чесно кажучи, режим уже падав. Це не був якийсь дуже сильний опір. Доля незалежності на підсвідомості вже була вирішена, тому дуже багато людей взяли участь в цьому і протидіяти такій масовості було надзвичайно складно.
 
Довідка: у неділю 21 січня 1990 року ще за існування СРСР відбулась акція Живий ланцюг - люди взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ (через Львів) і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії. Акцію «живий ланцюг» Івано-Франківськ — Київ було організовано Народним Рухом України. У ній взяло участь, за офіційними даними (КПРС), близько 450 тисяч чоловік (за неофіційними — від 1 до 5 мільйонів).
 
Слухати повну версію.
 
На фото: кілька шеренг “Живого ланцюга” на проспекті Свободи у Львові, джерело: http://photo-lviv.in.ua