ЗВТ з Ізраїлем дозволяє наростити експорт в треті країни — економіст

ЗВТ з Ізраїлем дозволяє наростити експорт в треті країни — економіст

Підписання угоди про зону вільної торгівлі з Ізраїлем дозволяє активізувати український експорт у треті країни. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" повідомила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан.
 
"Для торгівлі з Ізраїлем важливіші навіть не обсяги взаємної торгівлі, а те, чи зможуть Украна та Ізраїль скористатися можливостями регіональної угоди про правила походження. Це так звана Пан’європейсько-Середземноморська конвенція з правил походження. В Україні вона запрацювала з цього року, але для того, щоб вона дала ефект, треба щоб утворилися такі трикутнички: ЄС-Україна і третя країна, яка має зону вільної торгівлі і з Україною, і з ЄС. Ізраїль підходить під ці критерії, що дозволяє говорити про потенціал співпраці в торгівлі саме не кінцевими товарами, а проміжними товарами, які далі використовуються у виробництві, щоб далі вже, не втрачаючи ЗВТ далі торгувати тим, що буде вироблено з проміжних товарів. Комулятивний ефект може бути більшим, нвж ми бачимо в прямому зростанні торгівлі", — повідомила експерт.
 
Нагадаємо, президент України Петро Порошенко наразв перебуває в Ізраїлі де очікується підписання угоди про зону вільної торгівлі з єврейською державою.
 
Як зазначив в ефірі Українського радіо заступник посла Ізраїлю в Україні Еміль Бен Нафталі, завдяки договору, очікується ріст двосторонньої торгівлі на 15% протягом 5 років. За його словами, у 2018 році обидві країни наторгували на 1 млрд дол. 
 
Слухати повну версію.