Суд у Польщі виправдав жінок, які організували демонстрацію на захист Сенцова — ЗМІ

Суд у Польщі виправдав жінок, які організували демонстрацію на захист Сенцова — ЗМІ

Районний суд у місті Кєльце 17 січня виправдав трьох жінок, які під час міжнародних спортивних змагань організували демонстрацію на захист українського режисера та бранця Кремля Олега Сенцова.

Про це повідомляє Польське радіо.

Як повідомляється, перед матчем Росія – Японія жіночого чемпіонату світу з гандболу протестувальниці без дозволу організаторів увійшли з плакатами до будівлі, у якій проходив матч. Справа стосується подій, що сталися у серпні 2018 року. Вони тримали плакати із написами польською, українською та англійською мовами. Зокрема, жінки закликали звільнити Сенцова.

"Надворі почалася гроза, протестувальниці зайшли у будівлю, де планувався матч. Вони не мали дозволу від організаторів заходу на розкриття банерів, а тому на прохання організаторів втрутилася поліція. Жінок обвинуватили у правопорушенні, пов’язаному із встановленням у громадському місці без дозволу адміністрації плакату, заклику або напису", — йдеться у повідомленні.

Вивчаючи поведінку підсудних, суд взяв до уваги оцінку соціальної шкідливості того акту. Суддя підкреслив, що відповідно до положень, відповідальність за правопорушення несе тільки той, хто здійснює соціально шкідливий акт. На думку суду, вчинок підсудних жодним чином не заслуговував на покарання, адже вони керувалися "благородними мотивами".

Нагадаємо, Олег Сенцов зараз відбуває покарання в російській колонії в місті Лабитнангі за Полярним колом. Українського режисера схопили в анексованому Криму 2014-го, за рік російський суд ухвалив ув’язнити його на 20 років, звинувативши в тероризмі. Сенцов усе заперечує. 145 днів він голодував — вимагав звільнити всіх українських політв’язнів із російських колоній. 5 жовтня припинив протест, бо тюремники погрожували годувати його силоміць. За час голодування у Сенцова постраждали практично всі внутрішні органи.