У РПЦ назвали рейдерським закон про перехід релігійних громад до ПЦУ

У РПЦ назвали рейдерським закон про перехід релігійних громад до ПЦУ

Голова юридичного відділу Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Олександр Бахов розповів, що схвалений зі змінами законопроект про перехід релігійних громад до Православної церкви України суттєво відрізняється від першого варіанту і назвав його рейдерьским.

Про це йдеться на сайті УПЦ МП.

"Прийнятий зі змінами рейдерський законопроект №4128-д (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи) суттєво відрізняється від першого варіанту — законопроекту №4128", — йдеться у повідомленні.

Бахов нагадав, що "перша версія законопроекту №4128 мала на меті покращити для релігійних громад механізм змінювання підлеглості та складався всього з двох абзаців, однак цей варіант проекту закону було перероблено та збільшено до 8 аркушів".

"Пропонується внести зміни і до Закону "Про свободу совісті та релігійні організації", і до Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та громадських формувань". Фактично таким чином створили "анархічну" систему реєстрації релігійних організацій, тому що реєстратори в Міністерстві юстиції мали відповідні норми, а нові реєстратори – безсистемні і їх діяльність неконтрольована", — заявив священик.

За його словами, народні депутати "ускладнили процедуру реєстрацію статуту релігійних організацій". Другим "недвозначним моментом" Бахов назвав "перехід" громад, адже "Православної церкви України юридично не існує".

Водночас у сюжеті ТСН йдеться про те, що шлях до приєднання парафій Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України розблоковано, адже законом встановлено єдину процедуру переходу релігійних громад та значно спрощується бюрократична тяганина.

Нагадаємо, сьогодні депутати парламенту ухвалили закон, який визначає в який спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам.

У законі, зокрема, йдеться про те, що членство у релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом.