Експертка прокоментувала перспективи Македонії після ратифікації угоди про зміну назви країни

Експертка прокоментувала перспективи Македонії після ратифікації угоди про зміну назви країни

Після ратифікації угоди над Преспою між Грецією та Македонією остання імовірно вступить до НАТО. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловила аналітикиня Центру "Нова Європа" Тетяна Левонюк
 
"Ми на порозі другого великого провалу Російської Федерації в її стратегії на Балканах після вже відомого вступу Чорногорії до НАТО. Надалі ми очікуємо ратифікації угоди Грецією. Звісно, опозиційні сили критично налаштовані і можна очікувати масових хвилювань, тому що переважна частина греків, за даними соціологічних опитувань, виступає проти угоди, але імовірно що угоду ратифікують. Імовірно, що після ратифікації угоди над Преспою парламентом Греції Македонія стане членом НАТО", — зазначила експертка.
 
Зазначимо, 17 червня минулого року, Афіни і Скоп’є підписали попередню угоду про перейменування Македонії. на Північну Македонію, а 11 січня македонські парламентарі схвалили внесення поправок до конституції, якими передбачено зміну назви країни з Республіка Македонія на Республіка Північна Македонія. 
 
 
Нагадаємо, з 2005 року Греція блокує вступ Республіки Північна Македонія в НАТО і Євросоюз, оскільки не хоче, щоб сусідня країна носила назву грецького регіону — Македонія. Греки вважають, що назва "Македонія" належить одній з їх північних провінцій, де народився Олександр Македонський, а сусідня країна нібито просто запозичила назву для своєї країни. Тепер, після перейменування Македонії, грецький парламент має затвердити договір про нову назву сусідньої країни як Республіки Північна Македонія. 
 
Слухати повну версію.