"У створенні льодових скульптур важливий процес, а не результат" – скульптор Гордій Старух

"У створенні льодових скульптур важливий процес, а не результат" – скульптор Гордій Старух

Льодовари – люди, що заливають лід на катках або професійних аренах – сьогодні, 16 січня, відзначають своє професійне свято. У цей день льодовий скульптор зі Львова Гордій Старух в ефірі "ДеньПРО" розповів, як починав створювати скульптури з льоду та чим для нього є це крижане мистецтво.

Ведучі:

Роман Рудський, Марія Сизон

 

Скульптор розповів, що почав створювати льодові скульптури близько одинадцяти років тому.

"Можна сказати, що я відчув сповна усі переваги і недоліки роботи з льодом. Перші рази, коли ми працювали, ми їхали у Львів, на озера, брали бензопили і випилювали прямо з озера лід, – поділився Гордій Старух. – Якщо ви бачили у діснеєвському мультику Frozen, там на початку  хлопці пиляють лід, і великими щипцями носять кубики льоду. Оце ми такими щипцями зносили це все, клали на палети, краном грузили на машину і везли до Львова, щоби там з цього зробити красоту. Так це все починалося".

Зараз, розповів митець, стало набагато простіше, адже з’явилися люди, що займаються заготівлею льоду професійно. Тому скульптори працюють з уже готовим льодом, не вирізаючи його самотужки.

"Досвід показує, що не треба мати жодної освіти для того, щоб робити те, що тобі подобається. Але особисто я ­– скульптор за фахом, тобто для мене немає жодних якихось "надматерій" у тому, щоб придумати скульптуру. Там діють такі ж принципи підготовки, як і в скульптури з каменю чи з дерева. Можна зліпити ескіз, можна намалювати ескіз, – розповів Гордій Старух. – Єдине що доводиться розраховувати блоки. Блоки мають стандартний розмір, і ми завжди маємо від цього відштовхуватися".

При цьому, зазначив скульптор, за холодної погоди ці блоки можна приморожувати один до одного, що відкриває значно більший простір для творчості.

"Минулого року я їздив на конкурс до Італії. Це був чемпіонат світу з авторського морозива, але одна з номінацій  йшла так, що обов’язково це суперморозиво мало подаватися на мегальодовій скульптурі, і кожна команда мала мати професійного скульптора по льоду. І там я побачив, як працюють майстри, – поділився Гордій Старух. – Для мене це був розрив шаблону. Вони кришать цей блок на шматочки, ховають його у спеціально підготовлений холодильник, і потім просто зморожують докупи фантастичну композицію. На моїх очах дядько зробив з метрового блока скульптуру в 2,5 метри".

Як з’ясувалося, скульптори використовують для своїх скульптур харчовий лід.

"Це той самий лід, який вам подають у кафе і ресторанах до коктейлів. Це харчовий лід, він має бути феноменальної фільтрації. Тобто його можна їсти, облизувати, нічого з вами не станеться", – пояснив скульптор.

Гордій Старух додав, що улюбленої скульптури, створеної ним, у нього немає. При цьому сам процес для нього значно важливіший кінцевого результату.

"Кожен раз, коли ти закінчуєш якийсь твір, ти все одно залишаєшся по-своєму незадоволений, і хочеш наступного разу зробити щось інше, – пояснив митець. – Я ловлю кайф, коли я працюю з льодом, бо це неймовірний екшн  для людей. Робота з льодом ­– не просто для того, щоб зробити результат, вона якраз для того, щоб показати процес. Тому що це ціле видовище, шоу. Особливо коли ми закінчуємо, беремо паяльні лампи і проявляємо лід, щоби він ставав прозорий".

Нагадаємо, 12 січня у Львові завершився конкурс льодових скульптур, на якій робота Гордія Старуха "Спіраль часу" завоювала приз глядацьких симпатій.

Робота Гордія Старуха "Спіраль часу". Фото www.032.ua