Все, що треба знати про повернення ліків в аптеки — коментар від держлікслужби

Все, що треба знати про повернення ліків в аптеки — коментар від держлікслужби

З 1 січня лікарські засоби можна повертати в аптеки. В ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” начальник відділу із запобігання обігу неякісних фальсифікованих та незареєстрованих лікарських засобів Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Марина Таран роз'яснила, як відбуватиметься ця процедура.
 
На основі чого можна буде повернути ліки
 
Це має бути або розпорядження держлікслужби про заборону неякісного, фальсифікованого, або незареєстрованого лікарського засобу чи негативний висновок нашої територіальної служби або уповноваженої лабораторії.
 
Невідповідна якість — це коли лікарський засіб, окрема серія лікарського засобу не відповідає встановленим в Україні вимогам.
 
Як буде видаватися розпорядження
 
Згідно державного контролю якості лікарських засобів, наші інспектори мають право відбирати офіційно в аптечних закладах лікарські засоби. Те, що принесе споживач, територіальний орган може подивитися на предмет візуальних ознак. Тобто перевірити, чи зареєстрований цей лікарський засіб, чи упаковка українською мовою, а потім вже вживаються заходи згідно з законодавством: погодження позапланового заходу, де було придбано лікарський засіб, у разі наявності чеку, здійснення лабораторних досліджень у разі необхідності.
 
Якщо вони доведуть, що засіб неякісний, видається розпорядження держлікслужби і відповідно з цими документами споживач має право повернути лікарський засіб.
 
Скільки триватиме процедура перевірки ліків
 
Лабораторні дослідження лікарських засобів, якщо це не візуальний контроль, який проводиться досить швидко, іноді потребує більш тривалого часу, тому що якщо проводити за фізико-хімічними показниками, то потрібно дотриматися стандартів, потрібне додаткове обладнання, яке є не в кожній лабораторії, тому це може тривати тиждень-два, можливо більше.
 
Слухати повну версію.