Ми хочемо надихнути людей на весь наступний рік — музикантка Оксана Стебельська

Ми хочемо надихнути людей на весь наступний рік — музикантка Оксана Стебельська

Керівниця музичного проекту "Українські Барви" співачка-скрипалька Оксана Стебельська в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіла про те, як проходять традиційні щорічні концерти "Щасливого Різдва" та що приготували для публіки "Українські Барви" цього року.
 
Ведучий: Роман Коляда
 
Артист зобов'язаний дивувати публіку. Як зараз це можна зробити, якщо вже всі співають колядки, водять вертепи, всі використовують елементи етнічного одягу?
 
— Дякую за запитання і одразу готова відповідати, тому що в 2019 році музичному проекту “Українські барви” 20 років. Вже 20 років ми робимо концертні програми Щасливого Різдва. Такі, які були на початках і проходили в філармонії, зовсім відрізняються від того, що ми робимо зараз, тому що ми кожного року намагаємося змінюватися.  Останніх кілька років ми робили в Українському домі, а цього року буде знову в Caribbean Club, як і минулого року, 17 січня, але як би ми не готувалися до Різдва, наша ідея є такою, що в одному концерті має бути зібраний образ різдвяно-новорічних святкувань. Ми не обмежуємося ані в стилях, ані в жанрах. У нас звучить класична музика, колядки і щедрівки як в народній інтерпретації, так і забарвлені різною музичною стилістикою. У нас звучать і джазові, і навіть рокові хіти. Цього року, я щойно прибігла з репетиції, ми підготували багато прем'єр.
 
Музиканти всі схожі. Тільки що Ігоря Закуса питав, він каже, що забіг між репетицією та саундчеком. Та сама історія.
 
— Так, робочий режим. Я, власне, хотіла сказати, що для мене як для артиста, музиканта і організатора, важливо не тільки дивувати музично, а й створити атмосферу для людей. Коли ми говоримо, що звідусіль лунає коляда, це дуже приємний і гарний фактор, але оця коляда, яку звідусіль можна підхопити, у нас спеціально для цього буде виведений один номер, в якому ми хочемо просто всіх підняти і заколядувати. Всі інші номери — це вже спеціальні наші аранжування. Власне, ми хочемо тримати увагу людей і дивувати їх розмаїттям, тою багатогранністю, різнобарв’ям.
 
До речі, я хотіла б додати, що ми невипадково вибрали дату 17 січня, знаючи, що Різдво все-таки святкують в родинному колі, і знаючи, що 18 — на другий Святвечір, а 19 Йордан і закінчується різдвяний цикл, ми хочемо 17 числа надихнути людей, зарядити на наступний рік і тепленькими передати в родинне сімейне коло, щоб вони це тепло з собою принесли за святковий стіл до куті і гарно разом в любові, мирі і злагоді розпочали цей рік.
 
 
На завершення хочу запитати про взаємодію поколінь в українській музиці. Проекту 20 років, а як же “дай дорогу молодим”?
 
— Ви знаєте, дорогу треба давати всім: і дорослим, зрілим, і молодим, і різним. Я вам, чесно скажу, світосприйняття, яке у мене було в 18-20 років і зараз — це якісь зовсім інші такі тонкі речі. Музикант, який постійно працює і вдосконалюється, він постійно оновлюється і йому завжди є, що сказати і донести. В нього завжди імпровізація, інтерпретація буде новою, дихаючою. І це не повторити — через рік буде вже інше.
 
Слухати повну версію.
 
На фото: Оксана Стебельська, джерело: фейсбук