Депутати блокують Стамбульську конвенцію через нерозуміння її суті — Гур’єва

Депутати блокують Стамбульську конвенцію через нерозуміння її суті — Гур’єва

Народні депутати блокують ратифікацію Стамбульської конвенції через нерозуміння суті цього документа. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловила речниця Amnesty International в Україні Марія Гур’єва.
 
"Навряд чи існують раціональні причини, чому так відбувається, тому що Стамбульська конвенція — це, безумовно, дуже необхідний документ, який дозволить боротись з домашнім насильством на дійсно системному рівні. Депутати блокують її швидше за все через нерозуміння суті проекту. Тобто дуже часто багато депутатів не завдають собі клопоту дізнатись більше і розуміти суть тих законопроектів, за які вони голосують, чи не голосують. І в випадку Стамбульської конвенції відбувається блокування із абсурдними аргументами з боку певних консервативних груп", — вважає Марія Гур’єва.
 
Нагадаємо, Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, або Стамбульська конвенція — це міжнародна угода Ради Європи, яка була відкрита для підписів 11 травня 2011 у Стамбулі, Туреччина. 
 
У листопаді 2016 року Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради України проект закону про ратифікацію конвенції, але Верховна Рада досі не розглянула законопроект. Тим не менш, окремі положення Стамбульської конвенції включені до українського законодавства. 
 
Слухати повну версію.