Сподіватися, що когось з моряків звільнять до винесення вироку, не варто — правозахисниця

Сподіватися, що когось з моряків звільнять до винесення вироку, не варто — правозахисниця

Сподіватися на те, що хтось з українських моряків буде звільнений до винесення вироку, не варто. Таку думку , посилаючись на попередній досвід захисту українських політв'язнів, в ефірі Українського радіо, в програмі "Сьогодні.Зранку" висловила координатор Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.
 
"Те, що ми можемо напевне стверджувати, посилаючись на досвід попередніх справ, безумовно сьогодні запобіжний захід буде продовжено абсолютно всім. Тобто, сподіватися на те, що поранені, а таких є троє: Артеменко, Ейдар та Сорока, будуть звільнені під домашній арешт або ще на якихось умовах у нас підстав немає і сподіватися на те, що хтось буде звільнений до того, як буде винесено вирок, я б не стала", — зазначила Марія Томак.
 
Зазначимо, Сьогодні в Росії відбудеться суд над полоненими українськими моряками. Розглядатимуть питання щодо продовження незаконного арешту.  Захист незаконно ув'язнених армійців наполягатиме на відкритому процесі, але за словами адвокатів, ФСБ прагне зробити судове засідання закритим.
 

Нагадаємо, всі 24 українських моряка з судів "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу", захоплених спецпризначенцями Росії в Азовському морі,заявили слідству, що є військовополоненими.

Відповідно, якщо моряки є військовополоненими, згідно з Женевською конвенцією у Росії немає законного права на те, щоб судити полонених солдатів.

Як повідомлялося, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч.Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

Слухати повну версію.