В Україні створили мережу захисту громадських активістів "ЗахисТИ"

В Україні створили мережу захисту громадських активістів "ЗахисТИ"

Мережа колективної безпеки "ЗахисТИ" створена з метою запобігання і реакції на напади на активістів. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла координаторка мережі Анастасія Семка.

Ведучий:

Роман Коляда

"Мережа колективної безпеки "ЗахисТИ"— це створена платформа щодо запобігання і реакції щодо нападів на активістів. Це група людей, яка захищає тих, хто потребує цього захисту через свою діяльність. Ця група в разі небезпеки і тиску на активістів надає цей захист", — зазначила  Анастасія Семка.

Вона наголосила, що це один з превентивних механізмів.

"Ми не можемо контролювати правоохоронні органи, які мають надавати цей захист. Ми повідомляємо цим органам про те, що цих людей потрібно оберігати, що вони в небезпеці. Таким чином, ми робимо невідомих громадських активістів публічними. Відповідно чим більш публічною стає особа, тим більш ймовірно, що нападу чи тиску можна уникнути", — пояснила Семка.

Читайте також – Чумак: напади на активістів – це тенденція останніх років

Як заявляв в ефірі Українського радіо правозахисник, голова правління "Правозахисна Ініціатива" Богдан Чумак, протягом 2017-2018 років сталися 55 нападів на активістів. 

Прослухати повну версію розмови.