Кураторка конкурсу "Самовидець": жанр художнього репортажу стає більш популярним серед читачів

Кураторка конкурсу "Самовидець": жанр художнього репортажу стає більш популярним серед читачів

Українська репортажистика: чи варто говорити про творення традиції? Про це  в програмі "Культура.Live" говорили з кураторкою конкурсу "Самовидець" Марією Семенченко за два тижні до дедлайну конкурсу.

Ведучі:

Олена Гусейнова, Данііл Самсонов

Кураторка конкурсу розповіла про українську традицію художнього репортажу та як вона пов'язана з іменем Майка Йогансена.

"Коли цей конкурс тільки розпочинався, багато хто говорив, що у Польщі, наприклад, є сформованою ця школа, а ми починаємо її з нуля. Але згодом виявилося, що експеременти з цим жанром, коли на основі фактів, але з художніми прийомами, автор намагається створити щось цікаве, вже були. Те, що тоді писав Майк Йогансен, не завжди є жанром художнього репортажу в сучасному розумінні, адже він багато фантазував і дозволяв чимало творчого. Однак важливо, що в нас була основа і початок формування школи репортажу",  зауважила Семенченко.

За словами Марії Семенченко, якби діячі тодішнього художнього репортажу не були знищенні в 30-х, то можливо зараз цей жанр у нас був інакшим.
 
Кураторка конкурсу "Самовидець" говорила про підхід щодо вибору теми і цього року це "Життя в містах". 

"Це завжди певний виклик, сформулювати тему, яка була б цікавою широкому колу авторів. Хочеться, щоб вона давала творчий простір для репортажистів і була з перспективою на майбутнє. Тема "Життя в містах" звучить досить просто, але нам би хотілося, щоб ця тема відкривала більш ширші горизонти, розкривала те, якими є містяни, як автори розуміють поняття "місто" тощо", сказала Семенченко.

Марія Семенченко додала, що це можуть бути репортажі, які присвячені одній цікавій людині, яка пов'язана з містом, при чому пов'язана будь-яким чином. 

Також за словами кураторки конкурсу, існують деякі обмеження по кількості знаків в надісланих репортажах.

"Можна надсилати роботи до 40 тисяч знаків. Це обмеження досить умовне, адже виходить великий текст. Крім того на сайті ЛітАкцент є окрема рубрика "Самовидець" в якій є багато інформації, інтерв'ю з репортажистами та деталі про попередні конкурси",   повідомила Семенченко.  

Також Марія Семенченко додала, що за 7 років сталися відчутні зміни в жанрі художнього репортажу. 

"З'явилися ЗМІ та відповідно автори, які цікавляться жанром, тепер є молода спільнота репортажистів, які тільки починають свій шлях, але вони вже помітні. Жанр художнього репортажу стає більш популярним серед читачів",   розповіла Семенченко.  

Марія Семенченко говорила про склад журі, до якого увійшли троє людей: репортажист і журналіст Олег Криштопа, журналістка Єлізавета Гончарова та дослідниця і теоретик жанру Марія Титаренко. 

"До 25 січня можна надсилати рукописи. В лютому ми назвемо 10 кращих, а в березні, вже на церемонії нагородження дізнаємося імена переможців", зазаначила Семенченко.

Нагадаємо, що роботи на сьомий конкурс художнього репортажу "Самовидець" можна надсилати до 25 січня включно. Цього року темою конкурсу є "Життя у містах".

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ЛітАкцент