Новий закон визначає домашнє насильство як систематичне вчинення та передбачає кримінальну відповідальність — Дунебабіна

Новий закон визначає домашнє насильство як систематичне вчинення та передбачає кримінальну відповідальність — Дунебабіна

Новий закон визначає домашнє насильство як систематичне вчинення та передбачає кримінальну відповідальність, зауважує речниця організації "Ла Страда – Україна" Ольга Дунебабіна. В ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" вона також розповіла, якими є основні форми домашнього насильства.

Ведучий:

Владислав Красніцький

 

"Людям потрібно пояснювати, що таке насильство. Це спричинення дії або бездіяльності, яка має вплив на особу, яке порушує її права, яке має суттєвий вплив на майбутнє особи. Домашнє насильство має 4 основні форми: це фізичне насильство (побиття), психологічне насильство (будь-який тиск, погрози, приниження), економічне насильство (заборона працювати, заборона вчитися, якщо забирають гроші або не дають розвиватися) та сексуальне насильство", — зазначила  Ольга Дунебабіна.

Вона наголосила, що зараз за домашнє насильство передбачено кримінальну відповідальність.

"Раніше за домашнє насильство була адміністративна відповідальність, зараз передбачено кримінальну відповідальність. Кримінальна відповідальність сприймається серйозніше, а також змушує зупинитися і подумати, чи варто це робити", — сказала Дунебабіна.

Ольга Дунебабіна також зауважила, що новий закон визначає домашнє насильство як систематичне вчинення.

"Новий закон визначає домашнє насильство як систематичне вчинення, наприклад, якщо систематично б’ють чи систематично принижують. Тобто якщо це триває певний час. Ніхто не говорить, що перша сварка це відразу домашнє насильство", — пояснила вона.

 

Нагадаємо, 11 січня набув чинності закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству".

Покарання за вчинення домашнього насильства в судовому порядку вводиться у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або арешт на строк до 6 місяців. Також передбачається обмеження свободи на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до двох років.

Прослухати повну версію розмови.