В Україні не роблять серйозних кроків для зменшення аварійності на дорогах — експерт

В Україні не роблять серйозних кроків для зменшення аварійності на дорогах — експерт

Говорити, що в Україні робляться серйозні кроки щодо зменшення аварійності на дорогах, було б неправильно. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.
 
"50 кілометрів на годину, рух по кругу, який зробили, вимірювальні прилади, які зараз почали вимірювати швидкість — це просто крапля, не те що в морі, крапля в океані. Це все не може вплинути на ситуацію в цілому і говорити, що були вжиті якісь серйозні кроки, щоб у нас зменшувалась аварійність і смертність на дорогах, було б неправильно", — вважає Караваєв.
 
За його словами, показники смертності на дорогах у всьому світі визначаються не абсолютними цифрами, а з розрахунку на кількість населення, у такому випадку є можливість враховувати зміну кількості населення, яке і спричиняє ДТП.
 
"Про зниження говорити дещо передчасно, тому що показники смертності на дорогах у всьому світі визначаються кількістю смертей на 100 тис. населення. Справа в тому, що цифри, які привела національна поліція, є загальними. Вони не враховують співвідношення з тою кількістю населення, яка сьогодні є в Україні. У нас ще в позаминулому році Кабінет міністрів анулював постанову, якою встановлювався порядок обліку ДТП, тому сьогодні в Україні немає документа, на який ми можемо опиратися і казати, що статистика таким-то чином порахована", — зазначив експерт.
 
Нагадаємо, за даними правоохоронців у минулому році сталося найменше за 12 років ДТП з постраждалими — 24 294. Також торік внаслідок ДТП травмувалося 30 884 осіб, що нижче за показники минулих 12 років. Разом з тим, досі щодня на дорогах України гинуть в середньому 9 людей — 3350 за рік.
 
Слухати повну версію.