Інфляція у 2018 році була найменшою за 5 років — НБУ

Інфляція у 2018 році була найменшою за 5 років — НБУ

Національний банк констатує, що інфляція за підсумками 2018 року було нижче прогнозованого рівня.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Споживча інфляція сповільнилася з 13,7% у 2017 році до 9,8% у 2018 році, за даними Держстату. Це свідчить про розворот тренду зростання інфляції, який спостерігався у 2017 році, та послаблення фундаментального інфляційного тиску на українську економіку. Це відбулося насамперед завдяки жорсткій монетарній політиці Національного банку", — йдеться у повідомленні.

Разом з тим, заявляють в НБУ, попри очікуване зниження, за підсумками року інфляція очікувано перевищила ціль Національного банку 6% ± 2 в.п. на кінець 2018 року.

Вагомими факторами, які впливали на економічні настрої, були невизначеність щодо відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом і високі зовнішні ризики.

Нацбанк вказує, що і надалі спрямовуватиме свою політику на уповільнення зростання цін і досягнення середньострокової мети щодо інфляції в 5% ± 1 п.п.

Читайте також — Є велика імовірність, що Україна отримає всі транші нової програми МВФ — Вишлінський

Нагадаємо, за підсумками 2018 року міжнародні резерви України зросли на 10,6% і на 01 січня 2019 року сягнули 20,8 млрд доларів США.

Збільшити міжнародні резерви вдалося завдяки отриманню Україною зовнішнього фінансування та купівлі Національним банком надлишку валюти на міжбанківському ринку.

19 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів. Перший транш кредиту на суму 1,4 млрд доларів надійшов до міжнародних резервів НБУ 21 грудня 2018 року.