Сучасна Росія використовує ті ж методи репресій, що й СРСР — В’ятрович

Сучасна Росія використовує ті ж методи репресій, що й СРСР — В’ятрович

Російська влада вважає за можливе та потрібне використовувати щодо українських політв'язнів ті ж методи, що й СРСР. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив директор Українського інституту пам’яті Володимир В'ятрович.
 
"Часи міняються, але сучасна Росія не хоче цих змін і навпаки спрямовує всі свої зусилля на те, аби повернути і себе, і весь світ в минуле. Почалося все з такої м'якої реабілітації радянського минулого, коли раптом перестали говорити про злочини комуністичного режиму, Сталін повернувся в підручники як “ефективний менеджер”, а закінчується все зараз тим, що сучасна влада на чолі з Путіним вважає за можливе і потрібне використовувати ті самі методи, які використовував Радянський союз. Через це ми справді маємо дуже багато паралелей між 70-ми, 80-ми роками, коли нищилася українська інтелектуальна еліта і тим, що робить зараз Росія на українських територіях, які вона контролює", — зазначив Володимир В'ятрович.
 
За його словами, саме тому важливо не забувати про тих українських політв'язнів, які утримуються в Росії та Криму сьогодні.
 
"Це має нас спонукати бути більш рішучими і активними та розуміти, чому так важливо захищати свою територію. Якби не було майдану, якби Росія і далі контролювала територію України, як їй це вдавалося за часів Януковича, очевидно, що такі події б розвивалися на всій території України. Очевидно, що кількість політв'язнів була б набагато більшою.  У цьому контексті справді важливо розповідати про історії людей, які успішно протистояли тоталітарному режиму в 70-80-ті роки і так само, як сучасні політв'язні фактично тримали бій наодинці проти системи", — підкреслив Володимир В’ятрович.
 
Зазначимо, на 12 січня в Україні випадає День політв'язня. Саме в цей день у 1972 році в Україні розпочався "генеральний погром" українського шістдесятництва. За кілька днів були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Іван Дзюба, В'ячеслав Чорновіл та інші. Також щороку в січні відзначається свято Різдвяних Василів, згадуємо Василів: Стуса, Симоненка, Чумака, Еллана-Блакитного, які народилися в ці різдвяні дні.  
 
 
В цей день у Києві відбудеться Вечір Різдвяних Василів: історія від шістдесятників до Cенцова. на заході кожен бажаючий зможе написати листівку, яку передадуть нинішнім політв'язням. 
 
Слухати повну версію.
 
На фото: директор Українського інституту пам’яті Володимир В'ятрович та літературознавець Елеонора Соловей