Перехід на трирічне бюджетне планування в Україні є передчасним — Олександр Савченко

Перехід на трирічне бюджетне планування в Україні є передчасним — Олександр Савченко

Впроваджувати трирічне бюджетне планування в Україні поки що зарано. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу, колишній заступник міністра фінансів, колишній заступник голови Національного банку України Олександр Савченко
 
"Це дуже передчасно зроблено, тому що ми навіть не навчилися якісно планувати на рік. У нас завжди порушуються всі показники: і курсові, і інфляція. Наприклад, інфляція на минулий рік була запланована 6%, може з похибкою 2%, а виявився 10%. Курс мав би бути десь 30 грн за долар, а виявився 27,3. Від цього дуже багато показників бюджету було не виконано. Навіщо зараз намагатися розширити горизонт бюджетування на 3 роки, я чесно кажучи, не розумію", — зазначив Олександр Савченко.
 
Зазначимо, 9 січня президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення змін до Бюджетного кодексу, що запроваджують трирічне бюджетне планування. Відтепер уряд буде планувати основні показники бюджетних доходів та видатків не на рік, а на 3 роки. При цьому, щороку парламент, як і раніше, голосуватиме за бюджет на наступний рік.
 
Слухати повну версію.