Реальний рівень захворюваності на грип в 3-4 рази вищий, ніж офіційний — епідеміолог

Реальний рівень захворюваності на грип в 3-4 рази вищий, ніж офіційний — епідеміолог

Реальний рівень захворюваності на грип в 3-4 рази вищий, ніж офіційно зафіксований. Про це повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" професор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Академії медичних наук України Алла Мироненко.
 
"У нас далеко не всі звертаються за медичною допомогою, а зараз в умовах реформи не все всім зрозуміло. Окрім того, були свята, хтось розїхався, хтось мав канікули, сидів вдома і лікувався, і про те в лікарні чи поліклініці ніхто не знав. Тобто справжній рівень захворюваності в 3 або в 4 рази вище, ніж зафіксований в показниках", — повідомила Алла Мироненко. 
 
За її словами, частково це спричинено новим штамом грипу.
 
"Штам "Сингапур", якого ми чекали для українців, досить новий, тому ми маємо високий, не те що підйом захворюваності, але багато людей хворіють на фоні шкільних канікул і свят", — зазначила вона.
 
Зазначимо, за даними МОЗ, з 1 жовтня 2018-го до 6 січня 2019-го в Україні зареєстровано 2 439 032 особи, які захворіли на грип і ГРВІ, 13 померло. При цьому, за перший тиждень 2019 року на грип та ГРВІ захворіли 164 453 людини. Сьогодні епідемічні пороги перевищено у 2 областях: Київській (на 2,8%) і Житомирській (на 7%). Загалом в Україні захворюваність на 17,6% менша від епідемічного порога.
 
Слухати повну версію.