АМКУ проводить розслідування щодо синхронного підвищення цін на доступ до реєстру ФДМ

АМКУ проводить розслідування щодо синхронного підвищення цін на доступ до реєстру ФДМ

Антимонопольний комітет України проводить розслідування щодо спільних дій компаній-посередників, що надають доступ до Єдиної бази звітів про оцінку майна. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Коло доброчесності" повідомила державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська.
 
"Ми на сьогодні проводимо розслідування. У нас відкрита справа щодо антиконкурентних узгоджених дій між зазначеними компаніями, але, на жаль, інструментарій антимонопольного комітету досить обмежений і в даному випадку ми також маємо справу з порушеннями. Всі 4 майданчики абсолютно синхронно не надають жодних відповідей на наші вимоги, жодної інформації, яка нам необхідна для закінчення розслідування. Звичайно, це ні в якому разі не стане перешкодою нам для того, щоб його закінчити. Ми все одно, незалежно від надання чи ненадання інформації, доведемо його до логічного кінця", — повідомила Загребельська.
 
Разом з тим, за її словами, виконання рішення може затягнутися на роки.
 
"Антимонопольний комітет може накласти штраф на зазначені компанії, ми можемо дати зобов'язання, але їх виконання також пов'язане з часом. Ці компанії, не дивлячись на те, що сьогодні не займають активної процесуальної позиції, можуть оскаржувати наше рішення в суді і це затягнеться на певний проміжок часу. Це може бути рік-два або навіть більше. Тому найшвидший інструмент — це внесенння відповідних змін до Податкового кодексу", — підкреслила чиновниця.
 
Зазначимо, 29 грудня минулого року 4 електронні майданчики, що виконують посередницькі функції на доступі до Єдиної бази звітів про оцінку майна, одномоментно підняли ціни на свої послуги та змінили схему отримання коштів з ринку. Якщо раніше майданчики збирали по 510 гривень за одноразовий доступ до держбази з оцінювачів та нотаріусів, то з 29 грудня порядок такий — послуги державним нотаріусам надаються безкоштовно, приватні нотаріуси платитимуть 1,20 грн, а суб’єкти оціночної діяльності платитимуть 1356 грн, коли оціночна вартість об’єкта оцінки становить більше 200 тис грн,  і 1152 грн, коли вартість об’єкта становить від 20 тис до 200 тис грн.
 
Слухати повну версію.