В Антарктиці площа льодовиків впала до рекордного мінімуму

В Антарктиці площа льодовиків впала до рекордного мінімуму

Площа антарктичного морського льоду знизилася до 5,47 мільйона квадратних кілометрів.

За інформацією Національного центру інформації по снігу і льоду США, це найнижче значення за 40 років супутникових спостережень.

Як повідомляється, наприкінці 2018 року лід танув з рекордною для цього місяця швидкістю — 253 тисячі квадратних кілометрів в день, і поки цей темп не знижується.

Причини такого явища поки невідомі. За словами експертів, його не можна однозначно пояснити глобальним потеплінням, так як площа льодовиків в Антарктиці сильно коливається. Наприклад, у грудні 2007 і 2014 років площа була рекордно високою.

Раніше фахівці Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА) знайшли причину танення антарктичних льодів.

На думку учених, загадковим джерелом тепла може бути мантійний плюм - вузька розігріта ділянка мантії, що піднімається в твердому стані. Температура земної кори над ним підвищується, і в результаті льодовики тануть, тріскаються, руйнуються.

Ще близько 30 років тому вчені з університету Колорадо припускали, що під регіоном Земля Мері Берд в Західній Антарктиді може знаходитися подібний плюм, проте до недавнього часу підтверджень цієї гіпотези отримати не вдавалося. Фахівці НАСА змогли переконатися в правдивості цієї теорії.

Вони підрахували, скільки геотермальної енергії потрібно для усіх процесів, що протікають в Землі Мері Берд, у тому числі для появи існуючих там підземних річок і озер.

Порівнявши теоретичну модель з даними, отриманими під час антарктичних експедицій, учені дійшли висновку, що під поверхнею дійсно знаходиться мантійний плюм, який утворився ще 50-110 мільйонів років тому - задовго до формування на континенті крижаного щита.