Запровадження біометричного візового режиму з Росією не варто чекати у найближчому році — Миселюк

Запровадження біометричного візового режиму з Росією не варто чекати у найближчому році — Миселюк

Директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк  вважає,  що запровадження біометричного візового режиму з Росією не варто чекати у найближчому році. Так в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері"  він прокоментував заяву міністра закордонних справ України про можливе запровадження біометричного візового режиму з Росією. 

Ведучі:

Юрій Табаченко, Олена Зелінченко

"Питання запровадження біометричного візового режиму з Росією є гіпотетичним. Павло Клімкін зауважив, що він вже про це казав, і, дійсно, у жовні минулого року він робив заяву, яку повністю повторив сьогодні, тобто якщо вводити візовий режим, то він має бути біометричний", — зазначив Андрій Миселюк.

Андрій Миселюк наголосив, що введення біометричних віз — це дійсно дуже складний та розтягнутий у часі процес, тому у найближчому році не варто чекати на вирішення цього питання.

"З Павлом Клімкіним можна погодитись, що після того, як буде введений контроль біометричних даних для росіян, наробляється база даних і можна буде аналізувати її і робити висновки, зокрема щодо пересування по території України підозрілих осіб. Але введення біометричних віз — це дійсно дуже складний та розтягнутий у часі процес. Зараз політики будуть займатись іншими питаннями перед виборами, тому у найближчому році не варто чекати на вирішення цього питання", — сказав він.

Миселюк також додав, що "міністерство закордонних справ може вносити свої пропозиції, але законодавчі ініціативи навряд чи будуть виходити від них. Вирішальне слово все ж буде за Верховною Радою. Для цього потрібна політична воля".

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін не виключає у майбутньому запровадження біометричного візового режиму з Росією. Нині для громадян Росії діє безвізовий режим в'їзду на територію України.

Україна визнала Росію країною-агресором.

Прослухати повну версію розмови. 

Фото  —  Державна прикордонна служба України