Експерт: пожежна безпека в Україні – це "дике поле"

Експерт: пожежна безпека в Україні – це "дике поле"

У Польщі 4 січня внаслідок пожежі у квест-кімнаті загинуло п’ятеро дівчат. Після термінових перевірок подібних закладів пожежники закрили ще 13 ігрових кімнат через кричущі порушення правил евакуації. Про проблеми пожежної безпеки у розважальних закладах в Україні в ефірі "РанокПРО" розповів головний редактор журналу "Промислова безпека" Андріан Галач.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

 

На переконання Андріана Галача, у питанні пожежної безпеки не можна покладатися на державу з кількох причин. По-перше, держава встановлює мінімальні вимоги до техніки безпеки. Водночас, дійсна система нагляду і контролю не є ефективною, вважає експерт.

"Навіть у Польщі, де запроваджені європейські підходи і норми, тим не менш, трапляються такі випадки. У нас тут взагалі дике поле, – стверджує Андріан Галач. – Прості цифри. Коли приходить пожежна перевірка, вони перевіряють 347 питань до кожного підприємства, які викладені на 540 сторінках. Чи можливо по кожному власнику виконати усі ці вимоги? Звичайно що ні. Це стара пострадянська система перевірки, вона залишилась неефективною. І це є корінь проблеми, який зберігає усі ці ризики".

Експерт пояснює: будь-яке скупчення людей у розважальному закладі чи торговому центрі є потенційно небезпечним і може призвести до трагедії, якщо є якісь порушення і є ризик виникнення пожежі. Після трагедії у російському ТЦ "Зимняя вишня", де загинуло 64 людини, найбільші торгово-розважальні центри були перевірені. Але все одно залишається багато проблем.

Андріан Галач додав, що для виникнення пожежі необхідно три чинники: джерело вогню, кисень та матеріали, що горять. Тому, завітавши, наприклад, до квест-кімнати, завжди треба перед початком розваг довідатися, наскільки безпечним є атракціон.

"Треба поцікавитися у власників, у організаторів цієї кімнати, як мінімум, з якого матеріалу зроблені ці кімнати, чи є там джерело, яке може спричинити пожежу. Це може бути газ, чи електричні мережі, які завжди присутні. Шляхи евакуації, як мінімум, мають бути позначені", – наголосив він.

Окрім того, не зайвим буде дізнатися правила поведінки у надзвичайній ситуації.

"Перше, з чого треба починати будь-яку розвагу – попросити, щоб власник чи організатор розповів, як себе треба поводити у надзвичайній ситуації. Якщо він нічого не може вам сказати, це говорить про те, що він не подумав про вашу безпеку і, швидше за все, це є небезпечною розвагою", – підсувавав експерт.

Нагадаємо, 4 січня в пожежі у квест-кімнаті у польському місті Кошалін загинули п’ятеро 15-річних дівчат, які святкували день народження однієї з них. За дорученням міністра внутрішніх справ і адміністрації Польщі, пожежниками було проведено перевірку 178 ігрових кімнат. Під час перевірки було виявлено 480 порушень правил евакуації. 13 квест-румів було негайно зачинено.