Музичний провулок у Києві: чому так називався, де був розташований і чому зник

Музичний провулок у Києві: чому так називався, де був розташований і чому зник

У Києві відбудеться лекція "Музичний провулок: розповідь Михайла Кальницького". Як виник, звідки отримав назву і куди, зрештою, подівся Музичний провулок? Про це в програмі "Культура.Live" розповів києвознавець, член колегії Головної ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Михайло Кальницький.

Ведуча: 

Людмила Ляхевич

Музичний провулок - це зниклий провулок міста Києва. Він пролягав від Прорізної вулиці, на місці сучасного будинку номер 6 до тупика. У 1874 році в глибині забудови Прорізної вулиці з'явилося Музичне училище. У 1913 році це училище було перетворене на Консерваторію. Згодом біля училища облаштували площу, там встановили пам'ятник Михайлові Глінці. До війни у провулку розташовувалася музична школа, міська консерваторія і концертна зала. Провулок вів від вулиці Прорізної і поділяв її майже на дві рівні частини до сліпого завулка біля Консерваторії та впирався в паркан Укртелерадіо. Зараз цього провулку не існує. Його зруйнували у вересні 1941 року.

Києвознавець говорив про те, з чого починалася історія Музичного провулку.

"Історія Музичного провулку, очевидно, почалася саме з того, що вздовж вулиці Прорізної, був величезний квартал. Всередині його, на незручному рельєфі, відвели досить велику ділянку для того, щоб там Київське відділення російського музичного товариства спорудило для себе будівлю Музичного училища", — сказав Кальницький.

За словами Михайла Кальницького, це училище спорудили саме в цьому місці, тому що знайшли нічийний шматок території, бо училище мало обмежені кошти і на купівлю іншої земельної ділянки треба було витратити чимало грошей. 

"Оскільки ця ділянка була всередині, то до неї треба було прокласти спеціальний шлях у вигляді провулку. Тоді Прорізна була не настільки забудована і Київ загалом був забудований скромно. Навіть для центральних кварталів, висота будівель у 2-3 поверхи була цілком нормальною", — розповів Кальницький.

Член колегії Головної ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури пояснив про те, чому провулок назвали саме Музичним. 

"Його так назвали, тому що саме він вів до Музичного училища. Вже значно пізніше вздовж нього з'явилися капітальні будівлі, які прикрасили цей прохід до училища", — зауважив Кальницький.

Михайло Кальницький додав, що фактично у Музичному провулку починається історія Київської Консерваторії.

"Стосовно того, де саме був будинок Музичного училища  про нього не можна казати "був", адже фактично він є зараз. На початку нацистської окупації, коли були вибухи і пожежі на Хрещатику, він згорів, але від будівлі залишилися самі стіни. Їх не зруйнували, а використали для подальшого будівництва. Щоб уявити собі, де саме цей будинок, треба спускаючись Прорізною вулицею до Хрещатика, проминувши теперішню арку вулиці Грінченка, повернути в одну з наступних арок. Вона як раз впирається у паркан, що оточує територію Укртелерадіо і за ним ледь-ледь можна побачити залишки, вже надбудовані і реконструйовані, колишнього будинку Музичного училища і Консерваторії", — повідомив Кальницький.

Михайло Кальчицький відповів, чому Музичний провулок не залишили хоча б як пам'ять.

"Справа в тому, що Музичний провулок відповідав довоєнним будівлям, а по війні Хрещатик і прилеглі до нього вулиці були повністю реконструйовані. Там незручно було переривати будівлі і створювати між ними провулок. Більш логічним з містобудівної точки зору вважали продовжити напрямок вулиці Пушкінської", — говориив Кальницький.

Нагадаємо, що 10 січня о 19.00 в Urban Space 500 відбудеться лекція "Музичний провулок: розповідь Михайла Кальницького". Історичні факти зможуть проілюструвати унікальні старі фото та архівні плани.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото взяте з ФБ сторінки заходу