Доктор богословських наук Степовик: у тексті Томосу є два ключові моменти

Доктор богословських наук Степовик: у тексті Томосу є два ключові моменти

Доктор богословських наук Дмитро Степовик в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповів, які є ключові моменти у Томосі про автокефалію Православної церкви України.

Ведуча:

Христина Стець

 

"Українська церква визнана і приєднана авторитетною інстанцією у світовому православ’ї до інших церков. Тому є два засадничі моменти, які для нас дуже важливі: це визнання світовим православ’ям в особі першого серед рівних Константинопольського патріархату і створення єдиної церкви", — зазначив Дмитро Степовик.

Доктор богословських наук зауважив, які ключові моменти є у Томосі.

"У тексті Томосу було два ключових моменти. Перший — це те, що визнається абсолютна незалежність, а саме — незалежність не тільки від інших церков, а й від самої Константинопольської, тобто ми прирівнюємося до Болгарської, Сербської, Македонської, Грецької, Кіпрської — до всіх 14 церков, які сьогодні існують у світі. Але вони підкреслюють, що у 988 році Україна-Русь прийняла християнство від Візантії, спадкоємником якої є сьогодні Константинополь, тобто Стамбул, і надалі це буде продовжуватись так, як "донька ставиться до матері", — пояснив Степовик.

Він додав, що другий момент, крім незалежності, "це те, що усі канонічні дії, які буде надалі провадити Українська церква, повинні іти від самого Києва. Також  у Томосі вказано ряд канонічних кроків, наприклад, як висвячувати єпископів. Тобто є ряд приписів, які є обов’язковими до виконання, але з погодженням наших, суто українських традицій, які склалися упродовж 1030 років від хрещення 988 року".

 

Нагадаємо, 6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій передав Митрополиту Київському та Предстоятелю Православної церкви України Епіфанію Томос про автокефалію Православної церкви України.

5 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію для Української православної церкви.

Як повідомлялося, 15 грудня на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Єпіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви.

Прослухати повну версію розмови.

Джерело фото: УНІАН