Доктор фармацевтичних наук розповів, які ліки можна повертати до аптек

Доктор фармацевтичних наук розповів, які ліки можна повертати до аптек

Голова Громадської організації "Спілка працівників фармації", доктор фармацевтичних наук Костянтин Косяченко  в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповів, які ліки можна повертати до аптек.

Ведучий:

Владислав Красніцький

 

"Можна повернути ліки лише неналежної якості. Якщо так сталося, що пацієнт придбав лікарський засіб неналежної якості, то в цьому випадку аптека повинна повернути кошти. Якщо ліки, придбані в аптеці, якісні, повернути їх не можна. Зараз у законодавство, до Податкового кодексу, внесли певні зміни стосовно того, як ця процедура повинна відбуватись. І раніше не можна було повертати ліки в аптеку, проте зараз уточнили, що повернувши саме неякісні ліки, можна отримати компенсацію або інші аналогічні ліки", — зазначив  Костянтин Косяченко.

"На сайті Держлікслужби може з’явитись інформація про такі неякісні ліки, тобто приписи, які заборонять їх обіг. Тоді ви можете звернутись до Держлікслужби  за роз’ясненням і прийти в аптеку, в якій ви їх придбали, і попросити повернення коштів або обмін ліків на аналогічні", — зауважив Косяченко.

Він також додав, що якщо ви сумніваєтесь у якості ліків, ви можете звернутись до територіального відділу Держлікслужби.

"Якщо ви сумніваєтесь у якості ліків, ви спочатку повинні сходити або написати звернення до територіального відділу Держлікслужби, і якщо за результатами аналізів буде встановлено, що ці ліки не є якісними, вам повернуть кошти. За цей лабораторний аналіз ліків покупець не платить кошти. Цей аналіз відбувається або за державні кошти, або за кошти виробника", — сказав Косяченко.

 

Нагадаємо, з 2019 року українцям можна повертати ліки в аптеки. Продавець зобов’язаний прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги. 

Прослухати повну версію розмови.