Як захистити свій організм від переохолодження: поради лікаря медицини катастроф

Як захистити свій організм від переохолодження: поради лікаря медицини катастроф

Завідувач навчально-тренувального відділу Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастфор міста Києва Олександр Шваб в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповів, як захистити свій організм від переохолодження.

Ведучий:

Владислав Красніцький

 

Що таке переохолодження та обмороження

Потрібно розділяти переохолодження та обмороження. Переохолодження — це загальна втрата тепла організмом внаслідок будь-яких чинників, і людина при цьому відчуває, що вона замерзає. Обмороження — це дія холоду на відкриті ділянки тіла, наприклад, кінцівки, вуха та ніс. Тому це різні поняття.

Як зрозуміти, що відбувається переохолодження

При повному переохолодженні людина дійсно буде відчувати спочатку холод, дискомфорт, вона хоче зігрітись. На більш пізніх етапах це може призвести до марення, втрати свідомості або навіть втрати життя.

Якщо ви сидите при температурі нижче 10 градусів, не рухаєтесь або ви промокли і знаходитесь в мокрому одязі, то ви зрозумієте, що вам дискомфортно і що може бути переохолодження.

Чи можна зігрітися алкогольними та теплими напоями

З приводу алкогольних напоїв хибним є твердження, що вони допомагають зігрітися. Температуру тіла ми втрачаємо зазвичай від розширення судин шкіри. Алкоголь принаймні так і робить. Він впливає таким чином, що шкірні судини розширюються. На цьому етапі ми маємо утримуватись не тільки від алкоголю, але й від паління тютюну. Крім того, надмірне вживання теплих напоїв теж не є доречним. Вживати теплі напої, наприклад, чай та каву, можна, проте якщо це буде надмірно, це може так само призвести до перерозширення судин і вивільнення енергії, яку ми бажаємо зберегти.

Як вберегти себе від переохолодження

Одяг має бути не тільки теплий, але й сухий, зручний та вільний. Особливо це стосується взуття, воно не має бути тісним. Якщо температура менша від 10 градусів, то шапка, шарф та рукавиці — це обов’язково. Для дітей та людей похилого віку ці елементи одягу є обов’язковими вже від 0 градусів. Намагайтесь не носити металеві годинники та прикраси, оскільки метал дуже швидко охолоджується і проводить тепло.

Рухайтесь весь час, не стійте на місці. Навіть якщо потрапили під дощ або під лід. Ви маєте зняти мокрий одяг і знайти спосіб, як його просушити або замінити воголий одяг на сухий. Ви також не маєте виходити на вулицю голодні. Крім того, не мастіть перед виходом на вулицю обличчя чи інші ділянки шкіри зволожуючими засобами, кремами. Краще це зробити за півгодини або годину до виходу.  

 

Слід зазначити, що синоптики обіцяють морозний січень.

Прослухати повну версію розмови.

Джерело фото: Pinterest