З новим польським послом Україні буде важче — Ірина Верещук

З новим польським послом Україні буде важче — Ірина Верещук

Взаємодія з новим послом Польщі в Україні Бартошем Ціхоцьким буде важчою, ніж з його попередником Яном Пєкло. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловила президент Міжнародного центру Балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук.

"Це інший штиб людини, інший штиб політика. Він набагато ригористичніший і набагато жорсткіший, якщо ми говоримо про дипломатію і про висловлювання щодо історичної пам’яті. Він історик за фахом і підкований, тому нам звичайно буде трошки важче, але тим не менш, буде день, будемо бачити і будемо працювати з тим, що є. В будь-якому випадку, Польща – наш сусід і партнер", — зазначила Ірина Верещук.

За її словами, Україна повинна політично зріло відповідати на виклики.

"Польщі потрібна своя історична пам'ять і своя політика пам’яті і звичайно, що вони цей наратив будуть нав’язувати. Це їхнє право. Інша справа, як Україна на це реагує і як ми зможемо уже політично зріло відповідати на ці виклики", — підкреслила експерт.

Нагадаємо, 19 грудня стало відомо про відкликання посла Польщі в Україні Яна Пєкла з 31 січня 2019 року, хоча каденція посла добігає кінця 31 березня 2019 року. Новим послом Польщі в Україні може стати Бартош Ціхоцький – заступник голови МЗС Польщі, який опікується питанням відносин із Україною. Будучи послідовним критиком агресивної політики Росії та адвокатом територіальної цілісності України, Ціхоцький одночасно є противником поступок Києву у історичній суперечці.

Слухати повну версію.