Директорка "Восток-SOS" Дворецька: запорукою відсутності фальсифікації є активний виборець

Директорка "Восток-SOS" Дворецька: запорукою відсутності фальсифікації є активний виборець

Почалася реєстрація кандидатів на президентські вибори. Чи є під час виборів загроза дискримінації окремих категорій виборців - наприклад тих, які є вимушеними внутрішньо переміщеними особами? Про це в програмі "Права людини понад усе" говорила виконавча директорка "Восток-SOS" Олександра Дворецька та телефоном представниця громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська. 

Ведуча:

Ірина Славінська

Ольга Айвавазовська розповіла, чи є виборці, у яких можуть виникнути складнощі під час виборів.

"Якщо говорити про активне виборче право, то в нас є категорія громадян, волевиявлення яких є ускладненим. Впершу чергу я говорю про внутрішньо переміщенних осіб, для яких проблематичним є голосування на виборах. Вони можуть проголосувати тільки через тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Це процедура, за якою виборець може звернутися із заявою до органу ведення державного реєстру щодо зміни місця голосування і разово проголосувати за місцем перебування, а не реєстрації", — заявила Айвазовська.

За словами Ольги Айвазовської, на парламентських виборах в одномандатних мажоритарних округах, переселенці позбавлені права голосу, так як вважається, що вони не є мешканцями безпосередньо цього округу. 

"Ми також часто забуваємо про тих, кого в меншій мірі бачимо на вулицях. Мова йде про громадян, які мають проблеми з руховим апаратом, мають вади зору та слуху. Дуже часто ці люди не включені у виборчі політичні процеси. Кількість таких виборців досить  значна", — додала Айвазовська.

Представниця громадянської мережі "Опора" говорила про те, що всім однаково непросто проголосувати в межах закордонного виборчого округу.

"Лише тих, хто офіційно перебуває на консульському обліку, автоматично вносять до списку виборців. У межах великих територій може бути одна чи дві виборчі дільниці, на яких можна проголосувати. Таким чином, кожен громадянин має сам інвестувати значну суму коштів для того, щоб проїхати багато кілометрів для голосування, а до того ще потурбуватися, щоб бути в списках виборців", — сказала Айвазовська.

Ольга Айвазовська зазначила, що така ситуація стосується голосування закордоном, а не лише в контексті рішення ЦВК про закриття виборчих дільниць в Росії і перенесення їх до трьох інших держав: Казахстану, Фінляндії, Грузії. 

"Щодо громадян України, які проживають на території Криму, для них можливості проголосувати такі ж, як і для мешканців Донбасу. Тобто вони можуть скористатися правом зміни місця голосування, без зміни виборчої адреси. Всім категоріям це треба зробити не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування", — повідомила Айвазовська.

Олександра Дворецька також доповнила, що на сьогоднішній день різні документи ЦВК говорять про те, що людині не потрібно доводити, що вона є внутрішньо переміщенною особою, а достатньо бути мешканцем тимчасово окупованої території. 

"Для мешканців тимчасово окупованої території Луганської та Донецької оьбластей зміни щодо їх голосування були внесені у 2018 році. Виборче право, яке є у громадян України, повинно реалізовувати незалежно від того, чи подобаються кандидати, чи ні", — говорила Дворецька.

За словами Директорки "Восток-SOS", вибори мають бути конкуренцією ідей, програм та кандидатів.

"Ми заплатили ведику ціну, щоб мати вибори, в яких є конкуренція. Фальсифікувати вибори повністю не можна. Запорукою відсутності фальсифікації є активний виборець. Чим більше людей прийде на виборчі дільниці, тим меншу кількість бюлетнів можна сфальсифікувати",  — додала Дворецька.

Крім того Олександра Дворецька розповіла, що важливо говорити про мешканців прифронтових населених пунктів також.

"Через безпекову ситуацію, вони можливо також будуть позбавлені  можливості прийти на виборчі дільниці та віддати голоси. Це може статися через неможливість організувати процес. Дані громадяни не є ані внутрішньо переміщеними особоми, ані  мешканцями тимчасово окупованих територій",  — сказала Дворецька.

Також за словами Олександри Дворецької, ці питання будуть вирішуватися ЦВК і  виборчі дільниці будуть відкриті спільно з військово-цивільними адміністраціями.

Нагадаємо, що в Україні 31 грудня почалася виборча кампанія.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Між Туском і Качинським нічия ― Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Гарань
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Лідія Смола про ритуал легітимізації Путіна і передчуття громадянської війни у Росії