НБУ наклав штраф на "Сбербанк" у розмірі 95 мільйонів гривень

НБУ наклав штраф на "Сбербанк" у розмірі 95 мільйонів гривень

Національний банк оштрафував російський "Сбербанк" в Україні на 94,736 мільйона гривень за повторне вчинення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Національний банк у грудні застосував заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу "у розмірі 94 737 499,80 гривень за повторне здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу".

За інформацією прес-служби НБУ, "Сбербанк" проводив (у тому числі на підставі документів, що не відповідають дійсності) великомаcштабні фінансові операції з видачі з рахунків клієнтів — юридичних осіб готівкових коштів, які містять ознаки таких, що можуть бути пов’язані з легалізацією кримінальних доходів, здійсненням фіктивного підприємництва.

НБУ уже застосовував штрафні санкції до "Сбербанку" за подібні фінансові операції в 2015 та 2017 роках.

Нагадаємо, ПАТ "Сбербанк" є дочірнім банком в Україні ПАТ "Сбербанк России", на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України на "Сбербанк" накладено санкції, які унеможливлюють виведення капіталів з України на користь материнських банків та інших пов'язаних з ними осіб.