Як живуть у звільненому від окупантів Травневому

Як живуть у звільненому від окупантів Травневому

Напередодні нового року знімальна група Суспільного приїхала до села Травневе, яке від окупантів українські військові звільнили наприкінці 2017 року.

За словами прес-офіцера бригади Юрія Ісько, що там розташовується, на сьогодні без води, газу та опалення там живе 157 людей.

За півдня знімальна група Суспільного у селі Травневе зустріла лише одну місцеву жительку — 72-річну жінку звати Надія Носоченко, вона саме набирала воду у колодязі, адже централізованого водопостачання в селі немає.

Як розказала Надія, вона мешкає в Травневому 44 роки, нині у селі майже нікого немає, всі роз'їхалися

"Два рази на тиждень до нас приїджає автолавка, вона привозить продукти. Все, що потрібно, купуємо у лавці. Солдати привозять хліб. Стаціонарних лікарів тут також нема, про здоров’я мешканців також дбають військові — приїжджає лікар-солдат Саша, він кожну суботу нам ліки дає, уколи робить, тиск вимірює, молодець", — каже Надія.

За словами військовослужбовця ЗСУ Юрія "Планшета", які півроку обороняє Травневе, постріли поблизу села чутно щоночі, але важке озброєння застосовується рідко, частіше всього окупанти працюють з крупнокаліберних гвинтівок — відстань від них до українських військових менше за кілометр.

На фото — військовий Юрій "Планшет"

"Постійно тут перебувати не потрібно, особливо в зимовий період. Бойові позиції військові займають, якщо відбуваються бойові зіткнення. Є спостережний пункт, звідки ведеться спостереження черговою зміною, якщо вже щось відбувається, то інші займають позиції, і тоді вже ведеться бій", — додав Юрій "Планшет".

Нагадаємо, село Травневе від окупантів українські військові звільнили наприкінці 2017 року. У цьому році під контроль Києва перейшли три селища — Новоолександрівка та Луганщині, Гладосове та Травневе на Донеччині. 

Як повідомлялося, ціє доби підтримувані Росією бойовики застосовували озброєння, заборонене Мінськими угодами, двоє військовослужбовців Об'єднаних сил отримали поранення.