За 2018 рік в окупованому Криму за політичними справами посадили 37 осіб — правозахисники

За 2018 рік в окупованому Криму за політичними справами посадили 37 осіб — правозахисники

Упродовж 2018 року в незаконно анексованому Криму 37 людей позбавили волі за політично вмотивованими кримінальними справами.

Про це повідомляє у своєму звіті “Кримська правозахисна група”. Звіт було складено на основі щомісячних моніторингів ситуації з правами людини в окупованому півострові.

За даними правозахисників, за політичними мотивами було засуджено 13 цивільних та 24 військовополонених. Ще проти 44 людей відкриті нові політично мотивовані кримінальні справи і ведеться слідство, а 9 людей було позбавлено волі у рамках адміністративних справ.

Також зазначається, що продовжується переслідування за участь у мирних зібраннях. Протягом року КПГ зафіксувала мінімум 1 адмінарешт на 5 діб за участь у мирному зібранні та штрафи не загальну суму не менше 25 000 рублів за участь у мирних зібраннях.

Протягом 2018 року в Криму мінімум 5800 осіб було призвано за весняну та осінню кампанії, а також 34 вироки за ухилення від служби в армії РФ.

Нагадаємо, 25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.