Експерт: число українців, що відчувають зміни від медичної реформи, стабільно зростає

Експерт: число українців, що відчувають зміни від медичної реформи, стабільно зростає

Кількість українців, що відчувають зміни від медичної реформи, стабільно зростає. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповіла директор програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська.

"Якщо ви подивитесь на динаміку відповідей на питання, чи відчуваєте ви зміни в системі охорони здоров’я та наслідки реформи, то цей показник системно збільшується з 2016 року. Якщо ми бачили від 7% до 12% по різних областях в 2016 році, то минулого року ми побачили 17-19%, а цього року ми зафіксували, що 20-22% в середньому по Україні вважають, що реформа впроваджується", — зазначила Вікторія Тимощевська.

За її словами, цим можна пояснити, чому в Україні зменшується очікування від медичної реформи.

"Це, на мій погляд, ясно пояснює зменшення очікування від реформи. Якщо люди вже підписали декларацію, або хоча б раз скористалися якимось іншими перевагами, які надав сімейний лікар, ви як домогосподарство, що відповідало на це питання, вже не очікуєте на реформи, а їх відчуваєте", — вважає експерт.

Нагадаємо, 18 грудня уряд затвердив тарифи НСЗУ для медзакладів «первинки» на 2019 рік. Зокрема, базовий тариф Національної служби здоров’я України на оплату послуг первинної медичної допомоги на 2019 рік складатиме 370 грн/рік на людину, також будуть застосовуватися вікові коефіцієнти. 

Також у 2019 році сімейні лікарі, терапевти та педіатри зможуть набирати більше пацієнтів. Якщо кількість пацієнтів за деклараціями у лікаря первинної медичної допомоги перевищує рекомендований ліміт до 10%, обслуговування цих пацієнтів буде оплачено за тарифом 370 грн/рік на людину, без застосування вікових коефіцієнтів.

Слухати повну версію.