Свято наближається: біологиня розповіла, як шампанське діє на організм людини

Свято наближається: біологиня розповіла, як шампанське діє на організм людини

В ефірі радіо "Культура" в програмі "ФізКультура" біологиня проаналізувала, як створюють шампанське, а також, як воно діє на організм людини.

Ведуча:

Дарія Озерна.

Будь-яке вино роблять шляхом ферментації. Тобто це означає бродіння виноградного соку. Це давня біотехнологія. Дріжджі, що жили собі на ягодах чи були дбайливо додані, починають їсти цукри соку і утворювати спирт і вуглекислий газ. Потім це пінисте і солодке вино розливають в пляшки, додають ще трохи цукру і нових дріжджів, закорковують і ховають в темний та холодний льох. Там далі триває бродіння, а утворений вуглекислий газ запасається у вигляді карбонової кислоти, яка при зменшенні тиску, тобто відкорковуванні пляшки, розпадається знову на газ та воду.

Шампанське досліджують. П'ять років тому вийшла стаття, що багатьом засяяла солодкою надією. У пристарілих щурів споживання шампанського протягом 6 тижнів покращило пам'ять. Вони стали краще запам'ятовувати шлях у лабіринті. Це призвело до численних спекуляцій в пресі, що, мовляв, келих шампанського на день рятує людей від хвороби Альцгеймера. Але це не так. В статі подібний висновок не робили і екстраполювати саме цей досвід на людей некоректно.

Чи варто пити шампанське регулярно? На думку спадають відомі літні люди: покійна нобелівська лауреатка Рита Леві-Монтальчині і жива нині Королева Єлизавета. Вони споживали шампанське регулярно. Як так? Може є зв'язок? Річ у тім, що люди, які з віком не втратили активності і до поважного віку зберігали здорову вагу, займалися розумовою та фізичною діяльністю та веселилися, справді мають здоров'я, яке дозволяє їм пити шампанське. Вони дійсно мають молодий мозок та хорошу пам'ять. 

Шампанське вводить нас в кураж. Чому? По-перше, тому що ми п'ємо його з радісних приводів. По-друге, етанол, тобто спирт, гальмує передню долю та скроневі частки головного мозку. Саме ці ділянки відповідають за раціональне мислення, планування, оцінку, пригнічення агресії та пам'ять. Алкоголь активує шлях винагороди і викликає викид речовини допаміну. Нам добре, стається виділення ендорфінів, сератоніну, окситоцину, особливо від товариства хороших людей, з якими ви шампанське п'єте. Це все викликає ейфорію та відчуття спорідненості. Але потім переважає лише гальмівна дія алкоголю на мозок. Це -  імітація тієї гамма-амінобутирової кислоти і пригнічення виділення глутамату, молекули, що тримає нас в тонусі. Тож в нас може виникнути відчуття спустошеності і марності буття.

Алкоголь і вода. Будь-який алкоголь потрібно запивати великою кількістю мінеральної води. Веселіться передусім через спілкування та забави, а не через напої та їжу. Не сідайте за кермо, якщо ви на підпитку.

Прослухати детальніше можете за посиланням