Климпуш-Цинцадзе: експорт до країн ЄС є показником якості і відкриває нам доступ до ринку третіх країн

Климпуш-Цинцадзе: експорт до країн ЄС є показником якості і відкриває нам доступ до ринку третіх країн

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" підсумувала успіхи та проблеми України щодоєвроатлантичної інтеграції у 2018 році.

Ведуча:

Олена Зелінченко

Про український товарний експорт

Протягом останніх років у зв’язку з агресією Росії великій кількості підприємств довелося переорієнтовувати частину своєї діяльності на інші ринки, зокрема і ринки Європейського Союзу. Нам пощастило, що з 1 вересня 2017 року повною увійшла в дію угода про асоціацію, яка дає додаткові можливості для зростання такого експорту й для того, аби полегшити  ці процеси між нашими виробниками, між нашими підприємцями та їхніми партнерами, зокрема і Європейського Союзу. Ми сьогодні констатуємо зростання експорту України, зокрема зростання експорту до країн ЄС. Частка експорту до ЄС сягнула 42% від загального експорту. Експорт до країн ЄС є показником якості і відкриває нам доступ до ринку третіх країн.

Про євроінтеграційні закони України

Різні наші міністерства не виконують частину тих завдань, які мали б виконувати відповідно до плану, який ми прийняли. Крім того, є частина, яку без законодавчих змін ми не можемо змінити. Вже кілька років я суттєво незадоволена тим, як рухається з точки зору європейської інтеграції Міністерство інфраструктури. Жоден із горизонтальних, визначальних законопроектів, які б мали бути прийняті і відповідно подані міністерством через Кабінет Міністрів і лобійовані міністерством у Верховній Раді, не прийняті. Не прийнято законів щодо автомобільних перевезень, щодо водного транспорту, щодо залізничного транспорту, а також перевезення небезпечних вантажів.

Про використання практик європейських країн

Але великі та серйозні напрацювання представило Міністерство фінансів. Зокрема ми зробили серйозні досягнення з точки зору прозорості публічних фінансів та трирічного бюджетного планування. Це є практиками європейських країн.

Крім того, ми зробили серйозні кроки у забезпеченні прав інтелектуальної власності в Україні. Також були прийняті закони про виробництво органічної продукції в Україні.

Цьогоріч ми вперше застосували підхід, коли ми разом з парламентом та керівництвом Комітету з європейської інтеграції узгодили такий пакет законів, який складався з 57 законів, які вже перебували на розгляді Верховної Ради. З цього пакету 11 законів вже були ухвалені у другому читанні, 10 з них вже також пройшли розгляд у першому читанні, і я сподіваюсь, що скоро вони теж перетворяться на закони. Наступного року я б визначила пріоритетним реформування митного законодавства та митної сфери.

Про скасування мораторію на експорт необробленої деревини

Рішення депутатів про запровадження цього мораторію на експорт лісу кругляка було непродуманим  і не було відповідальним з точки зору країни. Щодо того, чи може Європейський Союз почати арбітражний судовий процес проти України з метою скасувати мораторій на експорт лісу кругляка, о це, на жаль, можливо. І тоді Україна має дуже мало шансів виграти в цьому процесі.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе

Останні новини
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Новини по темі
Дестабілізація через Придністров'я, церкву та обстріли: як може вплинути на вибори у Молдові РФ?
Відтермінування закону про олігархів свідчить не про погану ефективність, а є вимогою ЄС — Малюська
Є питання, як це сприйматиметься — Корнієнко про невідкриття реєстру декларацій чиновників
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко