Геращенко: обміну заручниками з Росією цього року не буде

Геращенко: обміну заручниками з Росією цього року не буде

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що цього року на десятки пропозицій Києва щодо обміну заручниками Росія та її маріонетки не дали офіційних відповідей.

Про це вона написала у Фейсбук.

"Ми робили все можливе, аби 27 грудня 2018 повторити минулорічний успіх і витягти інших. Вина за зірване цьогорічне звільнення — повністю на РФ і їх маріонетках. Які навіть не дали офіційних відповідей на десятки пропозицій України цього року, на наш заклик забрати з українських тюрем засуджених росіян і віддати наших. Ми робили десятки пропозицій за рік. Ми готові були до найширшого компромісу. Ми передавали списки через Мінську групу, омбудсменів, МЗС, Волкера, президента Ердогана, церкву, нормандський формат, політрадників президентів, дипломатів", — зазначила вона.

Водночас, вона нагадала про обмін, який вдалося провести торік 27 грудня, тоді вдалося звільнити 74 українці.

"Це був дуже довгий і щасливий день. Він почався о 5 ранку й тривав рівно добу. Ми страшенно замерзли, від нервової перенапруги, що все зірветься, я не спала кілька днів, й була зовсім виснажена. Ніколи не забуду нашого голосного "Слава Україні! "в темній, окупованій Горлівці, разом з нашими заручниками, журналістами, В.Лутковською і одним офіцером СБУ Ю.Кочановим. Навколо шипіли десятки озброєних людей з автоматами, вони були шоковані. Тоді, завдяки зусиллям багатьох людей, нам вдалося звільнити 74 українців", — пригадала уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях

Нагадаємо, 19 грудня на переговорах гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську російська сторона вкотре відмовилася від усіх пропозицій української сторони щодо обміну полоненими.