52 тисячі хворих на кір є прямим наслідком фейків щодо вакцинації в Україні — МОЗ

52 тисячі хворих на кір є прямим наслідком фейків щодо вакцинації в Україні — МОЗ

52 тисячі хворих на кір є прямим наслідком фейків щодо вакцинації в Україні. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку"  заявив речник Міністерства охорони здоров’я Олександр Ябчанка

 

Ведучий:

Богдан Буткевич

"У сучасному інформаційному просторі фейки розлітаються швидко, і коли це стосується медицини, це вкрай небезпечна історія, тому що зараз ми маємо сумні наслідки фейку щодо шкідливості чи неефективності вакцинації, який роками існував в країні. Фактом є те, що у 2018 році понад 52 тисячі українців захворіли на кір, і це прямий наслідок того, що свого часу безвідповідальні люди запускали фейки стосовно того, що вакцинація непотрібна й неефективна, а навпаки — шкідлива", — зазначив  Олександр Ябчанка.

Речник Міністерства охорони здоров’я наголосив, що поширення фейків є прямою загрозою життю, і коли це роблять політики — це неприпустимо.

"Коли ці фейки розповсюджують політики, безпосередньо від такої інформації якісь батьки не вакцинують дитину, потім дитина може захворіти на небезпечне захворювання, і може навіть померти або жити з інвалідністю, тобто це пряма загроза життю. І коли це роблять політики задля свої політичних дивідендів, це неприпустимо", — прокоментував Ябчанка.

Речник МОЗ також додав, що Україна закуповує тільки ті вакцини, які ефективні й широко використовують в інших країнах світу.

"Фейком є те, що вакцини від кору в Україні та Європі суттєво різняться. Натомість факт у тому, що в Україні немає й бути не може моновалентної вакцини від кору. Вона навіть не зареєстрована в Україні. Україна закуповує тільки ті вакцини, які ефективні й широко використовують в інших країнах світу. Сьогодні Україна закуповує вакцини у таких країнах як Франція, США, Індія, Болгарія, Бельгія та Корея", — сказав він.  

Нагадаємо, що, за останніми даними МОЗ України, з початку року на кір захворіли 52349 людей (19349 дорослих та 33000 дітей).

Найбільше хворіють на кір якраз у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший. З початку року найвищі показники захворюваності у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській, Вінницькій та Чернівецькій областях. 

Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей.

Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті. 

Прослухати повну версію розмови.