Президент Порошенко оголосив про завершення воєнного стану

Президент Порошенко оголосив про завершення воєнного стану

Президент України Петро Порошенко заявив про завершення дії воєнного стану у частині територій України, який було введено через агресивні дії Росії в Азовському морі.

Про це Порошенко сказав під час засідання Ради національної безпеки України.

"Рішення не продовжувати воєнний стан прийнято через дві загрози — з одного боку, прямої воєнної агресії з боку Росії, з іншого — наступ на демократичні права і свободи громадян, адже захист демократії не менш важливий, ніж захист суверенітету та територіальної цілісності України" — сказав президент.

За його словами, Україна нині готова більше для відсічі цієї агресії, адже проведена величезна робота по скороченню термінів бойового злагодження підрозділів та доукомплектації за рахунок резервів першої черги, а також поставки у війська модернізованого озброєння.

Він також додав, що Росія не зменшила свою військову присутність в Азовському морі,а також не було відведено артилерію, танки, особовий склад від кордонів Росії з Україною.

"Ми говоримо не тільки про оборону кожного клаптика української землі, головна вимога до уряду, нацгвардії, СБУ, поліції, прикордонників, збройних сил і президента, як верховного головнокомандувача у тому, щоб захистити українців не лише від військового вторгнення, а й від такого елементу гібридної війни, як дестабілізація внутрішньополітичної ситуації в Україні", — додав Порошенко.

Нагадаємо, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

У зв'язку з цим 26 листопада парламент запровадив воєнний стан на 30 діб у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.