Статус "військовополоненого" не дає підстав Росії карати особу за те, що вона була військовослужбовцем іншої сторони ─ юрист

Статус "військовополоненого" не дає підстав Росії карати особу за те, що вона була військовослужбовцем іншої сторони ─ юрист

Статус "військовополоненого" не дає підстав Росії карати особу за те, що вона була військовослужбовцем іншої сторони, зауважує юрист Громадської організації "Регіональний центр прав людини" Віталій Набухотний. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вранці", коментуючи, що дає українським морякам статус "військовополонених".

Ведучі:
Христина Стець, Богдан Буткевич

"Відповідно до міжнародного гуманітарного права, яке на сьогодні діє у відносинах між Україною та Російською Федерацією, а саме у контексті міжнародного збройного конфлікту, наші військовослужбовці, які були затримані, мають право носити статус та користуватися тими гарантіями, які передбачені для військовополонених. У зв'язку з тією ситуацією, яка склалася, цей статус не дає жодного права Російській Федерації для того, щоб відкривати стосовно військовополонених кримінальне провадження, яке вже відкрито. Крім того, цей статус не дає підстав РФ утримувати таких осіб у тих умовах, в яких вони наразі є, тобто в умовах тримання під вартою", ─ зазначив Віталій Набухотний.

"Таким чином, статус  "військовополоненого" не дає підстав для Росії для того, щоб карати саму особу за те, що вона була військовослужбовцем іншої сторони, у даному випадку України", ─ сказав юрист.  

Нагадаємо, з 24 українських моряків, 22 моряки заявили, що мають статус "військовополонений".

25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.
 
Прослухати повну версію розмови.