Сумські вчені розробляють одноразові стаканчики з органічної сировини

Сумські вчені розробляють одноразові стаканчики з органічної сировини

Одноразові стаканчики, виготовлені з органічної сировини — кавових вичавок, розробляють сумські вчені.

Автор проекту — доцент кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету Дмитро Бідюк.

За його словами, щоб створити один стакан об’ємом 180 мл потрібно приблизно 12 грамів вичавок.

"Ми з цим стартапом подавались на конкурс в Міністерство освіти і науки України у травні цього року. Сталося це випадково, бо формулу біопластику ми знайшли випадково у лабораторії. Біопластик – це складова пластику, яки є біорозкладним, складається з натуральних компонентів і не шкодить навколишньому середовищу", — сказав Бідюк.

За словами автора проекту, використання вторинної сировини дозволяє значно знизити собівартість виготовлння стаканчиків, оскільки воно або дешеве або взагалі безкоштовне. Окрім цього в залежності від виду вторинної сировини можна надати посуді унікальних органолептичних властивостей: смаку, запаху кави, чаю.

Зазначимо, що кавові стаканчики — це другий екологічний винахід сумських науковців за цей рік. У серпні вчені аграрного університету презентували виготовлені з полісахаридів органічні пакети - фуд біо пак. У продажу їх поки що немає, наразі науковці працюють над їх вдосконаленням. Крім цього, вчені розробляють трубочки для напоїв – також з екологічної сировини.

На фото — Дмитро Бідюк