З українських цирків можуть зникнути тварини, але нескоро — Павло Вишебаба

З українських цирків можуть зникнути тварини, але нескоро — Павло Вишебаба

Заборона на використання тварин у цирках може бути впроваджена не швидше, ніж у 2024 році. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" висловив співзасновник громадської організації "Єдина планета", посланець толерантності Програми розвитку ООН в Україні Павло Вишебаба.

"Заборона, яку пропонує Мінприроди, буде впроваджуватися в декілька етапів, тому, якщо Кабмін і Верховна Рада підтримає її, то це не раніше, ніж 2024 рік. Спочатку буде прийнятий закон, потім, як ми розуміємо зараз, буде створено реєстр, тому що немає зараз жодної людини, яка чітко може сказати, скільки тварин перебувають в цирках. Потім ці тварини мають бути влаштовані в зоопарки або інші установи, де їм буде комфортно і над ними не будуть знущатися і вже близько 2024-2025 року заборона вступить в дію повністю", — зазначив Павло Вишебаба.

Зазначимо, у серпні минулого року Верховна Рада заборонила експлуатацію тварин у пересувних цирках (шапіто), однак обмеження не стосується стаціонарних цирків.

17 грудня Мінприроди подало на розгляд Кабінету міністрів законопроект про повну заборону на використання тварин в цирках та введення адміністративної відповідальності за такі дії.

Слухати повну версію.

ФОТО: minuvalik.ee