Біологиня розповіла, чи правда слід їсти лужні продукти

Біологиня розповіла, чи правда слід їсти лужні продукти

Раз на місяць десь неодмінно можна прочитати: ці продукти закислюють кров і призводять до хвороб і ранньої сивини. І далі перелік, наче корисних продуктів, які роблять кров, так би мовити, лужною. Чи правда це розібралися в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

Чи правда слід їсти лужні продукти? Ні, пояснемо чому. Кислотність крові є одним із найстабільніших показників. У нормі кров справді слабколужна, її pH становить 7.3.

Сталу кислотність крові підтримує низка систем. Ними є: нирки, легені, біохімічні буферні системи. Навіть хронічні хвороби не зсувають кислотність крові. Так, вона справді може змінитися вразі патологічних і майже смертельних станів. Лікарі говорять про ацидоз через обмін речовин, порушення роботи нирок, надмірне навантаження на м'язи, споживання алкоголю та втрату іонів. Проте лимонів чи м'яса в переліку можливих причин зміни кислотності немає і бути не може.

Їжу можна і варто запивати. Зверніть увагу, що вся їжа потрапляє в наш шлунок і там створюється кислотність 1. Це дуже кисле середовище. Водень виділяється доти, доки не буде належна кислотність і шлунковий сік не виливається готовий. Саме тому можна і варто запивати їжу, до речі.

Їже всю здорову їжу різної кислотності. Щоб ви не з'їли: кислі апельсини чи лужний шпинат, у шлунку воно все стане дуже кислим, а потім сік підшлункової залози все нейтралізує і знову зробить лужним. До того ж, кислотність та кількість їжі чи напоїв мізерні порівняно з нашою масою тіла. Є буферні системи крові, які успішно утримують кислотність у фізіологічних межах, щоб ми не їли. Тому не переймайтеся через закислення. 

Кислі напої небезпечні для емалі зубів. Вони її поступово розчиняють. Соки та енергетичні газовані напої, бренди яких ми не маємо права називати, псують емаль, тому не варто їх пити. А якщо ви і випили їх, то одразу прополощіть рота водою. 

Прослухати детальніше можете за посиланням