Якщо УПЦ МП у відведений термін не змінить назву, вона стане нелегітимною — релігієзнавець

Якщо УПЦ МП у відведений термін не змінить назву, вона стане нелегітимною — релігієзнавець

Релігієзнавець В’ячеслав Горшков зауважує, що якщо Українська православна церква Московського патріархату у відведений термін не змінить назву, вона стане нелегітимною.  В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував ухвалені зміни до законодавства, які зобов'язують Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, вказавши приналежність до Російської православної церкви.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Цим проектом передбачається певний термін, за який церква має визначитись, з якою назвою вона буде існувати. Якщо у відведений термін вона не змінює назву, то її статут, за яким вона зараз зареєстрована, втрачає силу. Тобто ця структура стає нелегітимною", — зауважив  В’ячеслав Горшков.

"Я гадаю, що назву все ж таки поміняють, оскільки для світового православ’я не існує такої окремої УПЦ. Вона завжди розглядалась як один з підрозділів російської православної церкви", — додав релігієзнавець.

Детальніше — Рада схвалила закон, що зобов'язує УПЦ МП перейменуватись

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які зобов'язують Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, вказавши приналежність до Російської православної церкви.

Як повідомлялося, 15 грудня на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Єпіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви. Томос про автокефалію чекає новообраного предстоятеля у Стамбулі. Його передадуть 6 січня.

Водночас, синод Української Православної церкви Московського патріархату заборонив брати участь священикам в об’єднавчому соборі.

Прослухати повну версію розмови.