Першим вчителем Василя Сліпака була радіоточка, яка зараз має назву Українське радіо — брат

Першим вчителем Василя Сліпака була радіоточка, яка зараз має назву Українське радіо — брат

У Києві сьогодні відбудеться грандіозний концерт #МІФ до дня народження Героя України Василя Сліпака за участі відомих українських та європейських оперних співаків. Про постать відомого українського співака, соліста Паризької національної опери, людини, яка загинула влітку 2016 року від кулі снайпера на сході України, в програмі "Музична сієста" говорили старший брат співака Орест Сліпак та  композитор Олександр Козаренко.

"Першим  вчителем Василя була радіоточка, яка зараз має назву Українське радіо, вона була в кожній квартирі в той час. Коли він чув популярні пісні, одразу починав підспівувати. Перший публічний виступ Василя був на великому весіллі в 4 роки, й вже тоді він зірвав гору оплесків", — згадує Орест Сліпак.

Також, старший брат Василя Сліпака розповів про те, що Василь співав у відомому львівському колективі "Дударик".

"Туди він потрапив із запізненням, коли йому було біля 9 років. Василю сказали, що він трохи втратив часу, але якщо за місяць включиться в колектив і буде співати так, як діти, які 5 років співають, тоді він зможе продовжувати. За місяц він став хористом, а потім солістом хорової капели", — розповів Сліпак.

Крім того, брат видатного українського співака зазначив, що той володів двома голосами, що є унікальним явищем.

"Василь розвивав баритон і контртенор парелельно. Його в ті часи дивився відомий фоніатор і він сказав, що у Василя два голоси через специфічні зв'язки й це був унікальний випадок. Правду кажучи, я більше не чув і не спостерігав подібної комбінації", — зауважив Сліпак.

Відомий композитор Козаренко теж згадував, що його твір "П’єро мертвопетлює" на слова Семенка блискуче виконав Василь Сліпак.

"Тоді я шукав такий незвичний голос, а знайомство з Василем і стало відкриттям молодого таланту, який вразив усіх слухачів чудовим неповторним контртенором. Колись я був в консерваторії і біля класу почув дивовжний спів високого хлопця. Я довго не думав, а одразу сказав, що маю один особливий твір, віддав ноти Василю і він сам розібрався в них, адже мав добре виховання і освіту. За місяц він вже співав", — сказав Козаренко. 

Читайте також: З наступного року конкурс імені Василя Сліпака матиме статус міжнародного — брат

Брат Василя Сліпака Орест додав, що незважаючи на те, що Василю дуже подобалося в Парижі і це місто було енергетично його, але генетичний код все-таки спрацював, і той повіністю занурився в проблеми України. 

"Повернення відбулося під час другого Майдану. Переломним пунктом стали перші жертви, коли Сергій Нігоян загинув. Тоді Василя переключило і він почав все більше включатися в українські справи. Коли він приїхав сюди перед фронтом, я бачив, що він на 100 відсотків був з Україною. Ми не знали, що він воював, що був ранений на фронті, адже він казав що їздить як волонтер, а не як воїн", — повідомив Сліпак.

Нагадаємо, що захід відбудеться сьогодні о 19.00 у Великій залі Національної музичної академії України. Зірки французької, польської та української опери у супроводі Президентського оркестру  вшанують Василя Сліпака в день його народження  грандіозним концертом.

Прослухати детальніше можете за посиланням