Волкер: США чітко розуміють, що Росія не мала жодних законних підстав для нападу в Азовському морі

Волкер: США чітко розуміють, що Росія не мала жодних законних підстав для нападу в Азовському морі

Спеціальний представник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер, який перебуває з дводенним візитом в Україні, заявляє, що подальша військова допомога США зараз обговорюється з українською стороною. Про оцінку США дій Росії в Азовському морі, перспективи військової допомоги Україні і майбутнє переговорного процесу в Мінську Курт Волкер розповів в ексклюзивному інтерв’ю журналісту Українського радіо Юрію Табаченку.
 
Безпека в басейні Чорного і Азовського морів: на які кроки готові піти США задля зміцнення безпеки в регіоні? Ви раніше заявляли, що може бути надана додаткова військова допомога Україні, напередодні ви зустрічались з міністром оборони України Степаном Полтораком, чи обговорювали питання цієї допомоги і чи можете ви сказати, яка це може бути допомога, яка зброя і у які строки?
 
 Перше: стосовно нападу на українські кораблі в Чорному морі – ми чітко розуміємо, що Росія не мала жодних законних підстав для цього нападу. Ми відкидаємо її заяви про законність таких дій, як і про законність анексії Криму. Росія вважає ці води своїми і вважає, що має одноосібне право на Керченську протоку і право одноосібно контролювати доступ до Азовського моря. Ми відкидаємо такі претензії принципово і вважаємо, що необхідно забезпечити вільне судноплавство і доступ до українських портів.
 
Друге: збройний напад у міжнародних водах, таран судна, ув’язнення моряків – це порушення міжнародного права, і ми закликаємо Росію негайно звільнити цих моряків і ці судна, хай навіть як гуманний жест чи в будь-якому іншому форматі. Було б добре, якби це сталося до свят, щоб моряки могли повернутись до своїх родин.
 
Стосовно наших кроків у відповідь, в понеділок я зустрічався в Брюсселі з представниками НАТО і ЄС, а також мав зустріч тут у Києві, про яку ви згадали. Тут важливими є скоординовані дії трансатлантичної спільноти – і у відповідь на цю атаку, і на підтримку України.
 
Ми не хочемо, щоб Росія зображувала це як воєнний конфлікт між нею і США. Це не принесе користі ані Україні, ані Європі. Ми хочемо, щоб ми всі реагували спільно. В Європі ми обговорили питання нових санкцій і міжнародного моніторингу. На днях корабель британських ВМС завітав до Одеси, а в січні буде ще один візит. Такі кроки демонструють, що ми діємо, що ми не осторонь. Такі дії демонструють Росії, що ми проти того, що вона робить.
 
Щодо військової допомоги Україні з боку США, така допомога є частиною нашої довготермінової стратегії, в рамках якої ми допомагаємо зміцнювати її обороноздатність. Щороку Конгрес приймає законодавчі акти, які дозволяють надавати підтримку сектору безпеки і оборони України. Ми також готові надалі продавати Україні оборонні засоби. Ми зняли заборону на продаж летального озброєння, яку ввела адміністрація Обами. Зараз такої заборони немає.
 
Як вам відомо, цього року ми вже поставили протитанкові комплекси і засоби боротьби зі снайперами. А подальша допомога є наразі предметом консультацій з українським урядом: ми визначаємо прогалини в оборонній системі України, які треба заповнити.
 
Я вже казав, що десь на початку наступного року надійде перший транш фінансування програми військової допомоги іншим країнам. На розгляд цього питання Конгрес матиме 60 днів, а ми, в свою чергу, узгодимо з урядом України конкретні напрямки, на які ці кошти будуть спрямовані. Думаю, вони підуть в основному на допомогу ВМС, частина піде на протиповітряну оборону, частина – на зміцнення берегової оборони. Наразі Україна і американські оборонні відомства ще не визначили конкретні напрямки.
 
США поставили можливу зустріч президентів Дональда Трампа і Володимира Путіна у залежність від звільнення українських моряків, якщо Кремль не піде на поступки чи готові США ризикувати ще більшим погіршенням відносин з Росією?
 
 Важко сказати, як відносини з Росією можуть іще погіршитись – далі погіршуватися вже нікуди, якщо говорити про такі питання, як ядерна зброя, договір про обмеження ракет середньої дальності, Україна, Сирія, Іран, Північна Корея… Тут позитиву дуже мало. Ми хочемо вирішити проблеми з Росією. Ми вважаємо, що конфронтація між США і Росією не вигідна нікому в світі. Ми не хочемо, щоб стало ще гірше.
 
Щодо моряків, ми постійно вимагаємо їх звільнити. Президент Росії Путін заявляв, у тому числі й під час його нещодавньої зустрічі з Ангелою Меркель, що ці моряки спершу мають пройти всі судові процедури, передбачені російською системою правосуддя. Звичайно ж, це зовсім не правосуддя, але вони це так називають. Ми сподіваємось, що врешті-решт моряків звільнять. І якщо це станеться, тоді ми вже зможемо відновити діалог і вести перемовини задля вирішення інших проблем у наших відносинах.
 
«Мінський процес», «нормандський формат»: в Росії чітко дають зрозуміти, що ніякого прогресу у врегулюванні ситуації на Донбасі не буде щонайменше до президентських виборів в Україні. Чи намагатимуться США змінити позицію Кремля і на скільки політика самих США залежить від результатів виборів в Україні?
 
– Перш за все, це дуже цікава заява: цікава тому, що нею Росія визнає, що вона контролює хід переговорного процесу в Мінську – досі вона це заперечувала. По-друге, Росія цим самим визнає, що вона контролює цей процес із політичною метою, якою є зміна влади в Україні. Отож такі заяви дуже цікаві.
 
А щодо питання участі в цьому Сполучених Штатів, можу сказати, що ми, по-перше, зайняли дуже чітку і сильну позицію протидії російській агресії через санкції, через надання Україні військової допомоги та інші кроки, про які я говорив. І ми це робимо разом з нашими європейськими союзниками, тобто позиція у нас єдина.
 
По-друге, ми надаємо Україні всебічну підтримку в інших сферах, тому що якщо Україна буде сильною, демократичною, з розвиненою ринковою економікою, вона буде успішною і її народ возз’єднається.
 
І по-третє, потрібні конкретні пропозиції, реалістичний план вирішення конфлікту. Росія навряд чи отак просто виведе свої війська з Донбасу, бо знає, що туди одразу ж зайдуть українські збройні сили, а тому ми запропонували нашу допомогу у введенні миротворчої місії під егідою ООН. В результаті будуть створені безпечні умови для проведення місцевих виборів, для амністії тощо. І якщо це станеться, ми зможемо вирішити цей конфлікт.
 
Судячи з заяв російського керівництва, вони наразі не готові і ніхто не збирається їх примушувати, але я вважаю, що ми створили основу, на якій будемо діяти в майбутньому, коли Росія буде готовою.
 
 
На фото: журналісти Українського радіо Андрій Бондар та Юрій Табаченко, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер