Чиновники можуть отримувати подарунки, проте є особливі умови їх отримання — юристка

Чиновники можуть отримувати подарунки, проте є особливі умови їх отримання — юристка

Чиновники можуть отримувати подарунки, проте є особливі умови та критерії їх отримання, визначені законом "Про запобігання корупції". Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповіла членкиня Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро України, юристка Анна Калинчук.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Закон "Про запобігання корупції" визначає подарунок, як-от: будь-які гроші, кошти чи майно, пільги, переваги, послуги, які може отримати державний чиновник, а також встановлює заборону вимагати такі подарунки. Це стосується усіх осіб, які виконують функції держави або органів місцевого самоврядування", — зазначила Анна Калинчук.

Юристка зауважила, що чиновники можуть отримувати подарунки, проте є особливі умови та критерії їх отримання, визначені законом "Про запобігання корупції".

"Це не означає, що державні чиновники не можуть отримувати подарунки, в тому числі і на свята. Просто закон "Про запобігання корупції" встановлює особливі умови та критерії отримання таких подарунків, які насамперед стосуються обмеження по сумі. Цей дарунок не може виходити за межі загального уявлення про гостинність і не може перевищувати суму в 1921 гривню або за весь рік, сукупно декілька подарунків не можуть перевищувати суму в розмірі 3524 гривні від однієї людини або групи осіб. Ця сума змінюється залежно від того, яка сума закладається в бюджет щодо визначення прожиткового мінімуму", — пояснила Калинчук.

Вона також додала, що "державний чиновник не може отримувати подарунок у зв’язку зі здійсненням діяльності, яка пов’язана з виконанням функцій держави чи органів місцевого самоврядування, якщо йому чи його родичам хоче здійснити такий подарунок особа, яка перебуває в його безпосередньому підпорядкуванні".

Анна Калинчук також прокоментувала, як діяти, коли чиновник отримав або знайшов на своєму робочому місці подарунок, вартість якого перевищує 1921 гривню.

"Він повинен відмовитись від нього, а також залучити відразу свідків, колег, які могли б також зафіксувати це. Він зобов’язаний повідомити про це свого безпосереднього керівника або керівника органу, в кому він працює, і спеціальні уповноважені органи у сфері боротьби з корупцією", — зауважила вона.

Детальніше — Чиновники мають повернути коштовні подарунки, отримані на свята — НАЗК

Напередодні у Національному агентстві з питань протидії корупції нагадали, що чиновники, які отримають на свята подарунок на суму від 1921 гривні, повинні будуть повернути його.

У законі України "Про запобігання корупції" також зазначено, що чиновникам забороняється безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб.

Прослухати повну версію розмови.