Сосновська: на виставці вперше представлені особисті речі Леонтовича, їх привезли з двох музеїв

Сосновська: на виставці вперше представлені особисті речі Леонтовича, їх привезли з двох музеїв

Особисті речі відомого українського композитора Миколи Леонтовича, представлені на виставці “Маестро Різдва”, свідчать про шляхетність та інтелектуальність його родини. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.
 
"Це валіза, яку він брав з собою у подорожі, коли ходив у фольклорні експедиції. Зараз ця валіза відкрита в центральній вітрині і трохи нагадує мольберти сучасних художників, де повинні були бути і олівці, і гумки, і різні приладдя. Ця валіза дивом просто збереглася. Також Покровський музей дав нам сухарницю. Це така прямокутна таця, вирізана з дерева, але неймовірно, в родині Леонтовичів користувалися цією сухарницею, а всередині неї вирізьблена ластівка. Це та сама ластівка з щедрівки. Також це шахова дошка, яка була в родині Миколи Леонтовича. Це говорить про шляхетність і інтелектуальність його родини", — розповіла Тетяна Сосновська. 
 
За її словами, що особисті речі композитора надали Покровський історичний та Тульчинський краєзнавчий музеї, вони представлені у Києві вперше.
 
"І один, і другий музей не дуже привітно поставилися до ідеї розлучитися з цими речами хоча б на місяць саме в день народження Леонтовича, саме в дні святкування Різдва, але куратор нашої виставки Оксана Тараненко була настільки переконливою в розмові  з ними, що вони все ж таки передали нам речі", — зазначила Тетяна Сосновська.
 
 
Виставка діятиме  у Національному музеї історії України до 30 грудня.
 
Микола Леонтович — український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог першої половини ХХ століття. Він є автором широковідомих обробок українських народних пісень для хору «Щедрик», «Дударик», «Козака несуть». Обробка «Щедрика» за його авторством відома у всьому світі як різдвяна колядка (англ. "Carol of the Bells").
 
Слухати повну версію.