Зняття мораторію не розблокує продаж землі, потрібен новий закон — Пташник

Зняття мораторію не розблокує продаж землі, потрібен новий закон — Пташник

Зняття мораторію землі не розблокує продаж землі, оскільки для цього потрібно прийняти закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомила народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики Вікторія Пташник.

"Чітко встановлена дата, до якої діє мораторій, але в перехідних положеннях (Земельного кодексу —ред.) також вказано, що крім дати, мораторій не припиниться, поки не буде прийнятий закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Робота над цим законопроектом, на превеликий жаль, не йде ні в парламенті, ні в Кабінеті міністрів України. Тому як би парламент не продовжував цю дату, як би депутати не змагалися в тому, які вони захисники українських земель, що б вони не говорили з трибуни, наші виборці мають знати, що це абсолютно недостовірна інформація бо кожен народний депутат знає, що поки немає прийнятого закону про обіг сільськогосподарської землі, дата не має жодного сенсу",— зазначила Пташник.

Нагадаємо, 17 грудня голова Верховної Ради Андрій Парубій під час погоджувальної наради повідомив, що народні депутати зможуть розглянути блок питань про продовження мораторію на продаж земель у четвер 20 грудня. 

В 2002 році Верховна Рада України запровадила мораторій на продаж сільськогосподарських земель, ухваливши зміни до перехідних положень Земельного Кодексу. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Адже після того, як 1999-го колишнім працівникам колгоспів та радгоспів були виділені власні земельні паї, якими вони могли вільно розпоряджатися, цей ринок тоді лише почав формуватися. Цей захід втілювали на п’ять років як тимчасовий крок, але після завершення дії першого мораторію парламент щороку його подовжує.

Слухати повну версію.