В резолюції ГА ООН вперше сказано, що РФ порушила Будапештський меморандум — Войтко

В резолюції ГА ООН вперше сказано, що РФ порушила Будапештський меморандум — Войтко

У новій резолюції Генеральної Асамблеї ООН вперше говориться, що Російська Федерація окупувавши Крим, порушила Будапештський меморандум. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомив дипломат, експерт – міжнародник Ярослав Войтко.

"Вперше говориться про те, що Російська Федерація, окупувавши Крим, порушила Будапештський меморандум 1994 року", — повідомив Войтко.

Також він зазначив, що резолюція визнає Росію агресором.

“В цій резолюції зафіксовано принципово нову ситуацію. Росію названо агресором бо вперше за 4,5 роки проти України відкрито виступила Російська федерація під своїм прапором. Це не були якісь  зелені чоловічки, ополченці чи повстанці, а російські прикордонні судна ФСБ”, —зазначив Ярослав Войтко.

За його словами, резолюцію підтримали країни-члени демократичного співтовариства, а проти виступили переважно сателіти Росії.

“Всього 157 делегацій брало участь у голосуванні. За виступили ті країни, які є членами демократичного світового співтовариства, 19 — це переважно сателіти Москви і абсолютно недемократичні держави. Наприклад, була спроба з боку Ірану, Сирійської арабської республіки, Венесуели і КНДР внести поправку до цієї резолюції, яка б абсолютно вихолостила її сенс і там провина покладалася на обидві сторони. В нашій резолюції чітко пояснено, то агресор і другої винної сторони немає”, — повідомив Ярослав Войтко.

Також експерт зазначив, що в резолюції вперше говориться, що Російська Федерація окупувавши Крим, порушила Будапештський меморандум.

Нагадаємо, сьогодні Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів".

Слухати повну версію.